Лондонски колекционер показва най-редките и скъпи пощенски марки от България

Лондонски колекционер показва най-редките и скъпи пощенски марки от България
A A+ A++ A

Уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали може да се видят на Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“. Тя се организира в рамките на Панаир на колекционерите „Булколекто“, който ще се проведе от 17 до 20 октомври.

В Пловдив  ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент, изтъкна председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев преди година, когато обяви, че се подготвя тази грандиозна изложба. Сега участници от 19 държави представят в нея впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла.

Най-редките и скъпи  екземпляри от българската филателна и предфилателна класика присъстват в сбирката на Идор Гатти, член на Кралското британско филателно дружество в Лондон, а негови колеги от София добавят два шедьовъра – марките „Малък лъв“ и „Източна Румелия“.

Изложбата подкрепя Пловдив като  Европейска столица на културата, затова първият ден е посветен на града домакин. Ще бъдат пуснати в употреба поредица „Стари ветроходни кораби” и блок „500 г. от смъртта на Леонардо”.

Илюстрована пощенска карта „140 г. от подписването на Цариградския мирен договор” ще бъде валидирана в присъствието на Симеон Сакскобургготски, почетен председател на Съюза на българските филателисти /СБФ/, и Никита Лобанов-Ростовский  – внук на княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия. Това ще стане на 18 октомври, когато ще бъде и дебютът на каре от 4 пощенски  марки „100 г. от рождението на Николай Хайтов”.  В Деня на историческото наследство Симеон Сакскобургготски ще бъде награден от Международната асоциация на филателните експерти с медала „Хунзикер“.

Антикварни сбирки с разнообразна тематика може да се видят на Панаира на колекционерите „Булколекто“ в Международен панаир Пловдив

19 октомври е Ден на опазването на околната среда и ще бъде представен малотиражен  блок „Защитени видове в Бургаското езеро – видра”. Блокът „Национални носии” ще има премиера на 20 октомври, Ден на българската етнография“.

Любителите могат да закупят новите издания в специалната пощенска станция в палата 7 на Международен панаир Пловдив, където ще бъдат разположени експозициите на  „Булколекто“. В неговото 9-о издание  има нумизматични и антикварни сбирки с разнообразна тематика,  както и хоби принадлежности. Посетителите ще видят две витрини с антични монети от Филипопол. Ценителите могат да направят инвестиции в редки предмети. Съорганизатори на изложението са СБФ и компания “Български пощи“.

Паралелно в Международен панаир Пловдив се провеждат:  Международна изложба „Медикус, Денто, Галения” (до 19 октомври), Специализирана  изложба „Цветна есен“ (до 20 октомври), международна киноложка изложба с финали за Световната купа (19-20 октомври). Билетът за всички прояви струва 5 лева, като за ученици и пенсионери цената е три лева. Експозициите са отворени от 9 до 18 ч., а в последния ден – до 16 часа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура-57
Последно от Култура-57

Всички новини от Култура-57 »