Избраха нов министър на правосъдието

Избраха нов министър на правосъдието
Днес народните представители избраха Диана Ковачева за министър на правосъдието. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Депутатите избраха юристката Диана Ковачева за министър на правосъдието.

Със 109 гласа „за“, 44 „против“ и 13 въздържали се народните представители избраха днес Диана Ковачева за министър на правосъдието, съобщи БГНЕС.

На този пост Диана Ковачева сменя Маргарита Попова, която беше избрана за вицепрезидент на България в двойка с Росен Плевнелиев.

Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в СУ. Има и магистърска степен от университета „Нанси 2“, Франция, където е защитила теза „Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС“. От февруари т.г. е доктор по международно право и международни отношения.

Между 2001 и 2002 г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция „Международно сътрудничество и международноправна помощ“.

От 2002 г. е изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International) – България. Владее английски, френски и руски.

От началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо седем министри, а двама си смениха постовете.

Първият министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов – Румяна Желева, беше сменена с Николай Младенов.

Казусът с Желева възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на „Етко-Шнайдерс“ ООД.

Аню Ангелов смени на поста министър на отбраната Николай Младенов, който стана външен министър на мястото на Румяна Желева.

Йорданка Фандъкова беше сменена от поста министър на образованието, след като стана кмет на София. На нейно място беше назначен Сергей Игнатов.

В Министерството на здравеопазването по време на управлението на ГЕРБ първият министър на здравеопазването Божидар Нанев беше сменен с Анна-Мария Борисова.

Проф. Анна-Мария Борисова като министър на здравеопазването беше сменена от сегашния Стефан Константинов.

Според премиера Бойко Борисов проф. Анна-Мария Борисова напуска поста си, защото е изгубила обществено доверие и не е споделила с него и с парламентарната група на ГЕРБ идеята си за 20% доплащане в болниците, преди да я направи обществено достояние.

Министърът без портфейл Божидар Димитров подаде оставка след скандал. Той нарече миналото лято българите „този шибан народ“, но тогава му се размина.

До освобождаването на Димитров след неговата оставка в средата на декември 2010 г., закриването на поста му и оставката му като депутат се стигна след скандала с отзоваването на българските посланици – агенти на Държавна сигурност.

Народното събрание прие на 4 февруари 2011 г. структурни промени в Министерски съвет, като гласува закриването на поста министър без портфейл и персоналното освобождаване на заемащия поста Божидар Димитров.

Оставка подаде на 18 май и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. На негово място дойде заместникът му Ивайло Московски, който заяви, че Александър Цветков е бил неразпознаваем в Европа и проблем е било освобождаването на добри специалисти в железниците, което е довело до проблемите в жп транспорта.

Оставка подаде и Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие и благоустройството заради кандидатпрезидентската си кампания от ГЕРБ, след която беше избран за президент на България. На негово място дойде заместничката му Лиляна Павлова.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #Народното събрание #НС #министър #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"