Бащата на момчето, което уби двама с кола в Пловдив: Скрих ключа, но той го е намерил

Бащата на момчето, което уби двама с кола в Пловдив: Скрих ключа, но той го е намерил
A A+ A++ A

"Огнян Дебелаков сам е взел ключовете на колата. Баща му не му ги е предоставял. Взел ги е на своя глава. Ключът е бил скрит, за да не го намери", заяви адвокат Георги Желев. Той е защитник на Митко Дебелаков - бащата на Огнян, който е обвинен , че е предоставил автомобила си на неправоспособно лице. Огнян Дебелаков предизвика смъртоносна катастрофа на бул. „Марица – Юг“, в която загинаха двама души. 

Според прокуратурата бащата на шофьора на автомобила Огнян Дебелаков носи солидарна отговорност със сина си за извършеното престъпление. Именно затова законът предвижда еднакво тежко наказание и за двамата - от 5 до 20 години затвор. Размерът на евентуалната присъда може да нарасне, тъй като се оказа, че  Огнян е бил пиян. Кръвният му тест показа 1,5 промила алкохол в кръвта. 

Днес Митко Дебелаков бе доведен с белезници в съда. Той е неграмотен, не е завършил 8 клас. Не знае дори годината на раждането си. "Нищо не съм направил, не ме снимайте. Изчезвайте" бяха единствените думи на Дебелаков, влизайки в съдебна зала. 

Прокурор  Георги Пенев  заяви, че  Дебелаков носи вина за катастрофата.  Митко е без книжка, но въпреки това притежава кола. " Той е казал, че ключовете са били скрити от сина му, но това не е така. Съди се от показянията на свидетелят Райчев, че същият е предал на Митко Дебелаков ключа на Опела, който е намерен на местопроизшествието", заяви Пенев. Той добави, че има опасност Митко да се укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокат Желев бе  категоричен,  че искането на постоянна мярка за неотклонение е неоснователна. Според него няма доказателства за авторството на деянието. "Деянието не е съставомерно. Обвиняемият е описан като независим извършител, но аз не съм чул подобен термин. Черно на бяло няма доказателства, че бащата е дал ключа на сина си. Няма и доказателства колата да е купена от клиента ми. Тя се води на Делка Ангелова и по-точно на фирмата, където Митко работи -автоморга", заяви адвокатът. Той помоли за по-лека мярка, а именно домашен арест.

"Няма какво да кажа. Искам да се прибера, да видя детето. Няма кой да храни семейството" бяха последните думи на Митко. 

Съдът остави Дебелаков в ареста. Съдията прецени, че има реална опасност да извърши друго престъпление, а именно да въздейства върху свидетели.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници