"5 е съвършеното число" - неаполитански сълзи и изключителни кадри

"5 е съвършеното число" - неаполитански сълзи и изключителни кадри
A A+ A++ A

Историята на бившия наемен убиец Пепино, който се завръща на улицата в Неапол през 70-те години, за да отмъсти за смъртта на сина си, е направена по графичната новела на Игор Тувери, който е и режисьор на филма под псевдонима Игорт. “5 е съвършеното число” е страхотно заснет с много film noir кадри, стилистика и осветление.

 

 

Носейки усещането за комикс, подобно на “Град на греха”, филмът ни вкарва в историята и ни държи в напрежение на непрекъснато дебнеща опасност зад ъгъла. Безспорно едно от бижутата на тазгодишния фестивал CineLibri, филмът не случайно се състезава за голяма награда в конкурсната програма почти веднага след представянето си на филмовия фестивал във Венеция. Италианският актьор Тони Сервило е звезда в Италия от много години, а световната публика го откри във филмите на Паоло Сорентино – носителя на “Оскар” - “Великата красота” и “Те” – тричасовата сатира за Силвио Берлускони, в която той брилянтно се справя с образа на една от най-противоречивите личности в Италия.

Самият Тони Сервило е свързан с Неапол, тъй като 60-годишният актьор е роден в региона, а днес живее именно в града, известен с наситената си престъпност и гангстерски войни. Сервило играе и във филма “Гомора” на Матео Гароне по романа на Роберто Савиано, който е вдъхновение за хитовия сериал със същото име, където именно тези войни и търговията с наркотици са в ядрото на историята. В “5 е съвършеното число” той трябва да се справи със загубата на единствения си син Нино, който е застрелян от упор и оставен да лежи на неаполитанските улички. Филмът скача във времето, за да ни покаже и връзката между баща и син, както и това как са се справили със загубата на майката на Нино. Пепино предстои да разбере какво се е случило с детето му и заедно с помощта на приятеля си Тото да накаже убийците с стил “Джон Уик” или “Твърде лично”.

 

 

В този момент в историята влиза и бившата любовница на Пепино – Рита, изиграна от Валерия Голино. Актрисата също родена и израснала в Неапол, добива световна слава със заглавия като “Смотаняци” и “Рейнмен” и можем да я видим не само до Сервило в тазгодишното издание на фестивала CineLibri, а и в “Казанова, последна любов”. Пепино се опитва да не въвлича Рита в целия екшън, но самата тя не може да стои далече от него, тъй като любовта й датира от много години. Филмът е визуално толкова красив, че можеш да следиш всичко, което се случва с Пепино само през гледната точка на действията му. Костюмите, шапките, оръжията, обстановката - всичко ни потапя в един мрачен свят, където очакваме с нетърпение развръзката на историята на един баща, който продължава напред само с желанието за отмъщение. “5 е съвършеното число”, защото носи баланс или както казва Пепино на сина си “ако убиеш всички прстъпници, светът ще загуби баланса си.” Изключителна актьорска игра, забележителни кадри, много екшън, типични италиански псувни като “stronzo” и “cazzo” и дъжд от куршуми, са петте съвършени елемента атмосферата на малките неаполитански улички от 70-те да оживее на екрана. Преживяване, което си заслужава!

Билети може да вземете тук - https://www.cinelibri.com/5-e-syvyrshenoto-chislo/

Автор: Станислава Айви

#CineLibri

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници