Филмите на Бета Филм на CineLibri

Филмите на Бета Филм на CineLibri
A A+ A++ A

„Аз съм бездната” (2022), режисьор: Донато Каризи

Човекът, който чисти, знае, че боклукът крие много тайни. Хората са склонни да лъжат, но боклукът им никога не лъже. Човекът, който чисти, мисли, че е невидим, докато не среща Момичето с пурпурния кичур. Тя нахлува в спретнатия му живот, защото само зъл ангел може да я спаси. Междувременно навън някой убива блондинки… А истината лежи на дъното на тъмна, дълбока бездна.

„Капитанът” (2023), режисьор: Едоардо Де Анджелис

В началото на Втората световна война Салваторе Тодаро командва Капелини, подводницата на италианския кралски флот. Екипажът му е въоръжен с кинжали, защото в случай на възможност за таран, може да се стигне до ръкопашен бой. Една непрогледна нощ през октомври 1940 г. в Атлантическия океан Капелини се натъква на въоръжен търговски кораб, плаващ с изгасени светлини. Потапя го, но в същия момент Тодаро взема решение, което ще остане в историята: той спасява 26-те претърпели корабокрушение белгийци, които иначе биха се удавили насред океана, и ги сваля на брега в най-близкото пристанище… „Капитанът“ разказва действителната история на Салваторе Тодаро, който спасява живота на моряци от вражески кораб, оцелели след потъването му, застрашавайки безопасността на собствената си подводница и нейния екипаж. Филмът е мощен призив за издигане на ценностите на етиката и човешката солидарност над бруталната логика на военния протокол.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

  • 2023 Номинация за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция

„Алма и Оскар”(2023), режисьор: Дитер Бернер

„Алма и Оскар“ разказва за страстната и бурна тригодишна връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер (1879-1964) и „ужасното дете” на виенската арт сцена Оскар Кокошка (1886- 1980). В началото на 1900 г. Кокошка е изгряващ художник, повлиян от работата на Густав Климт, но със собствен отличителен експресионистичен стил. Смятан за един от най-великите художници експресионисти на XX в., Кокошка създава най-известната си творба, използвайки Алма като модел, а годините на тяхната връзка бележат най-удивителния период в живота му. Самата Алма Малер е композитор и витална фигура на виенската художествена и музикална сцена. По времето, когато започва пламенната си връзка с Кокошка, тя вече e погребала първия си съпруг – великия композитор Густав Малер, и има връзка с архитекта Валтер Гропиус. „Алма и Оскар“ е филм за опасностите, съпровождащи тяхната страст, и за силата на изкуството.

„Дворецът” (2023) , режисьор Роман Полански

Действието се развива в луксозен швейцарски хотел в курорта Гщаад. Става дума за величествена сграда с вид на замък, създадена в началото на ХХ век от загадъчен архитект. Хотелът се отличава с приказна готическа атмосфера, в която богати, известни и капризни гости от цял свят се събират, за да посрещат всяка следваща нова година.

На 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие, вещият мениджър на хотела, 50-годишният Хансели, прави своеобразна „военна проверка“ на готовността на персонала за посрещането на гостите. Хансели уверява екипа от келнери, портиери, готвачи и рецепционисти, че настъпването на 2000 година не значи край на света. Персоналът се подготвя да задоволи всевъзможни претенции на екстравагантни посетители. И така, стартът на пищната вечеря е обявен, но развоят на празненството се оказва непредвидим… Преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации.

Фестивали

2023 Световна премиера извън конкурсната програма на кинофестивала във Венеция

„Истории, които не са за разказване” (2023), режисьор Сеск Гай

Пет комични истории се кръстосват по случайност, фокусирани върху емоциите на главните герои. Някои от тях бъркат реалността с желанието, други лъжат повече, отколкото говорят. Историите, които „не са за разказване“, съдържат ситуации на публично унижение, неизповядани тайни, социални предразсъдъци, изневери, ревност и сплетни. Преживявания, с които всеки може да се идентифицира. Режисьорът Сеск Гай този път е създал сардонична, същевременно напоена със съчувствие ода за неспособността на хората да управляват собствените си емоции. Според автора на „Сантиментално“ („Съседите отгоре“) филмът „Истории, които не са за разказване“ се занимава с всичко, което стои между това, което сме, и онова, в което вярваме.

„Умберто Еко: Библиотеката на света” (2022), режисьор: Давиде Ферарио

Личната библиотека на Умберто Еко е сама по себе си цял свят: повече от 30 000 съвременни книги и 1500 тома редки и антични четива. Режисьорът Давиде Ферарио е работил с Еко една година преди смъртта му по видеопроект за Венецианското биенале на изкуствата през 2015 г., получавайки достъп до библиотеката. С помощта на семейството на бележития италиански ерудит – културолог, есеист, белетрист и философ, Ферарио продуцира документален филм за това единствено по рода си място, но също така се опитва да улови и представи универсалната идея за библиотеката като „паметта на света“, както самият Еко я възприема. Филмът обръща подобаващо внимание и на неговите романи, по-специално на емблематичното заглавие „Името на розата“.

„Диаболик: Гинко в атака” (2022), режисьори: Анотнио и Марко Манети

Действието се развива в измисления град Клервил в края на 60-те години. Безмилостният крадец Диаболик и неговата съучастничка Ева Кант се забъркват в ново приключение срещу инспектор Гинко, който е по-борбен и решителен от всякога. Диаболик извършва дръзка кражба – първо на диамант от охраняван трезор, а след това и на бижута. Това обаче е капан, поставен от инспектор Гинко, и бижутата са покрити с радиоактивни материали, което позволява на полицията да проследи крадеца. Докато Гинко и хората му си проправят път с динамит към планинското им убежище, Диаболик и Ева Кант се опитват да избягат. Ева обаче изкълчва глезена си и Диаболик я изоставя. Бясна, Ева предлага на Гинко да му доведе Диаболик срещу безопасно преминаване на границата…

Поредицата с антигероя Диаболик е създадена през 1962 г., включва над 900 части и има в актива си над 150 милиона реализирани копия в цял свят, превръщайки се в една от най-популярните и най-продаваните комикс серии, създадени в Европа. Вдъхнала е живот на няколко филмови адаптации, радио шоу, анимационен телевизионен сериал, видео игри и множество пародии.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

  • 2023 Номинация за награда „Давид на Донатело“ за визуални ефекти
  • 2023 Номинация за награда „Давид на Донатело“ за най-добра песен
  • 2023 Номинации от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти за кастинг режисьор, песен и саундтрак

„Данте” (2022), режисьор Пупи Авати

Да четеш Данте, е едно задължение; да го прочетеш втори път, е една необходимост; да проникнеш в него, е признак на величие.

Годината е 1350-а. Флоренция дава посмъртно помилване на Данте Алигиери, починал около 30 години по-рано. Джовани Бокачо, прочутият днес автор на „Декамерон“, е инструктиран от Орсанмикеле да занесе десет златни флорина като символична компенсация за несправедливото изгнание на сестра Беатрис, единствената дъщеря на Данте, която е монахиня в Равена в манастира „Санто Стефано дели Уливи“. По време на пътуването Бокачо среща няколко души, които са познавали „Върховния поет“ или са били свидетели на смъртта му. Техните истории възкресяват живота на гениалния автор на „Божествена комедия“ в поредица от ретроспекции. Когато най-накрая пристига в Равена, Бокачо получава категоричен отказ да види Беатрис. Оказва се, че тя изпитва ненавист към всички флорентинци, заради това че са заточили баща й и са причинили разорението му…

Вдъхновен от книгата на Джовани Бокачо „Трактат за възхвала на Данте“ , филмът разказва за живота на великия средновековен поет и „баща на италианския език“ Данте Алигиери през погледа на Бокачо. А самата тема на филма се основава на романа на Пупи Авати „Висшата фантазия, пътуването на Бокачо към Данте“.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

  • 2023 Номинация за награда „Давид на Донатело“ за най-добър грим
  • 2022 Награда за костюмен дизайн – Капри, Холивуд
  • 2022 Награда за най-добра режисура от FICE – Федерацията на италианското артхаус кино

„Странност” (2022), режисьор : Роберто Андо

По време на пътуване до Сицилия през 1920 г. един мъж присъства по чиста случайност на репетиция за театрална постановка с актьори аматьори. За него този спектакъл има форма на картина в картината – нещо като калейдоскоп, който смесва живота с театъра, писането с литературата, актьорите с обикновените хора. Обезоръжаващата странност, с която актьорите Онофрио Принчипато и Себастиано Вела се опитват да удържат театралния състав заедно и да завършат представлението, вдъхновява този свидетел да създаде новото си произведение, на което дава заглавие „Шест лица търсят автор“. Оказва се, че свидетелят е самият Луиджи Пирандело, прочутият белетрист, поет и драматург.

През 1934 г. Луиджи Пирандело получава Нобеловата награда за литература за смелото и блестящо обновление, което налага в драмата.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

2023 Четири награди „Давид на Донатело“ от Академията за италианско кино: най-добър оригинален сценарий, най-добър продуцент, дизайн на продукцията, костюми

2023 Десет номинации „Давид на Донатело“ от Академията за италианско кино: най-добър филм, режисура, най-добър актьор, най-добра актриса в поддържаща роля, кинематография, музика, монтаж, звук, прически и номинация „Давид на младите“

2023 Награда за филм на годината от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти

„Операция “Наполеон” (2023), режисьор : Оскар Тор Акселсон

Младата исландска адвокатка Кристин е въвлечена във водовъртежа на международен заговор, когато получава кадри от останки на самолет, разкрити наскоро след топенето на един от най-големите ледници в Исландия. Въпросният стар германски самолет от Втората световна война изважда на светло както безмилостни престъпници, така и заместник-директора на ЦРУ Уилям Кар, който вече тайно се е опитвал да премахне останките. Кристин се излага на голяма опасност, отказвайки да загърби случая, докато не бъде открит ключът, който ще разреши загадката на операция „Наполеон“…

„Плитката”(2023), режисьор: Летисия Коломбани

Първоначално действието ни пренася в Индия, където Смита мечтае да даде образование на малката си дъщеря и ще направи всичко по силите си да осъществи този стремеж. В същото време Джулия работи в ателието за перуки на баща си в Италия и открива, че семейният бизнес е изправен пред фалит. От своя страна канадката Сара, талантлива адвокатка, е напът да оглави адвокатска кантора, когато е диагностицирана с рак на гърдата. Въпреки че никога не са се срещали, Смита, Джулия и Сара се оказват свързани като кичурите в една плитка… Заснет на три континента – на хинди, италиански и английски език, и озарен от присъствието на три забележителни актриси, „Плитката“ е въздействащ филм за смелостта в лицето на изпитанията и несгодите. Адаптация на едноименния бестселър на Летисия Коломбани, от който са продадени над 2 милиона екземпляра, преведени на 40 езика!

„Високо и ниско: Джон Галиано” (2023), режисьор: Кевин Макдоналд

Създаден като документално разследване, филмът отразява подхода към работата на ексцентричния моден дизайнер Джон Галиано, очертава някои особености на характера му и дава представа за подбудите, които стоят зад изричането на антисемитски обиди. Чрез интервюта на близките приятели и семейния му кръг, на някои от най-влиятелните знаменитости от света на модата и киното, както и на самия Галиано, Кевин Макдоналд обрисува човека зад модния гений и неговото пътуване към изкуплението.

„Филип” (2022), режисьор: Михал Квецински

Действието се развива през 1943 г. Успял да избяга от варшавското гето, полският евреин Филип е съвсем сам в сърцето на нацистка Германия и е принуден да крие произхода си, за да се спаси от смъртта. Започва работа като сервитьор в ресторанта на ексклузивен хотел, където се наслаждава на всички прелести на живота, заобиколен от лукс, красиви жени и гости от цяла Европа. Преструвайки се на французин, той отмъщава на нацистите по свой уникален начин. Но когато най-близките му хора стават жертва на войната, сложно изграденият свят, който го заобикаля, се разпада като къща от карти.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

  • 2023 Награда от международния конкурс за игрален филм от филмовия фестивал Миколайчук
  • 2022 Награди от Полския филмов фестивал за най-добър пълнометражен игрален филм и за кинематография
  • 2022 Номинация за най-добър филм от Полския филмов фестивал

„Любо” (2023), режисьор: Джорджо Дирити

Семейството на Любо става жертва на организация за генетични експерименти. Принуден да започне нов живот, той създава друго семейство, но призраците от миналото не му дават покой. Ще разбере ли някога какво всъщност се е случило с децата му? Любо подготвя отмъщение с неочаквани последици…

Джорджо Дирити е създал завладяващ кинематографичен разказ по романа на Марио Каваторе, който насочва вниманието на зрителя към размитите граници между доброто и злото.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

  • 2023 Номинация за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция

„Прекрасно лято” (2023), режисьор: Лаура Лукети

Дева Касел, която доскоро се изявяваше само като модел на „Долче и Габана“, дебютира в киното в ролята на предизвикателния модел Амелия. Тя въвежда по-малката си приятелка Джиния в свят на артисти бохеми, където влюбването се оказва неизбежно. Действието се развива в Торино през лятото на 1938 г., в навечерието на Втората световна война и присъединяването на фашистка Италия към Тристранния пакт.

Филмът е адаптация на едноименния роман на италианския автор Чезаре Павезе, който печели престижната литературна награда „Стрега“ през 1950 година. На български език е издаден през 1978 г. от „Народна култура“.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

  • 2023 Номинация за наградата на публиката от Международния филмов фестивал в Локарно

„По черните пътеки” (2023), режисьор Дани Имбер

Пиер е известен писател със склонност към екстремните преживявания. Винаги е живял според собствените си условия и когато нещо е застрашавало свободата му, той е правил това, което умее най-добре: бягал е. Една вечер, недотам трезвен, Пиер се опитва да изкачи фасадата на висока сграда, пада и потъва в дълбока кома. Когато се събужда, въпреки съветите на обкръжението си, той решава да се разходи сам из Франция, от Прованс до Мон Сен Мишел, по забравени пътеки, през някои от най-суровите и негостоприемни, но красиви места. Основано на реални събития, това филмово бягство от обезумелия свят е история за силата на духа, устойчивостта, изцелението и повторното свързване с природата и вътрешното аз.

„Невероятното странстване на Харолд Фрай” (2023), режисьор Хети Макдоналд

Харолд е обикновен възрастен мъж, който винаги е живял някак „отстрани“. Докато един ден не получава писмо от Куини – болна приятелка, която не е виждал от 20 години. Когато отива до пощата, за да й върне отговор, Харолд не се връща обратно у дома.

На пръв поглед непретенциозен, а всъщност сърцераздирателен филм, който се занимава с остаряването, скръбта и чувството за вина, но също така празнува ежедневните радости и човешката свързаност. Първокласният актьорски състав и сръчната режисура превръщат тази британска драма в ободряващо преживяване.

„Нерелигиозен разказ за едно поклонническо пътуване, водено от силата на надеждата и вярата. Перфектната тонизираща напитка за трудни моменти.“

Прожекциите по дни, часове и кина можете да видите тук:

https://www.cinelibri.com/programa/


#CineLibri

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници