42 млрд. долара би струвала на Израел война срещу Иран

42 млрд. долара би струвала на Израел война срещу Иран
Гражданите на Израел масово се запасяват с нови противогази заради все по-вероятното въоръжени нападение срещу Иран заради ядрената му програма. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Евентуална война срещу Иран би струвала на икономиката на Израел 42 млрд. долара, или 167 млрд. шекела, изчисли компанията за икономически анализи BDI.

Преките икономически загуби ще достигнат 47 млрд. шекела, като един долар се разменя на 4,02 шекела, което се равнява на 5,4% от израелския брутен вътрешен продукт за 2011 г., предадоха Ройтерс и „Дневник".

Непреките разходи ще бъдат в размер от 24 млрд. шекела на година за период между три и пет години заради срива на бизнеса, смята компанията BDI.

През последния месец израелските политици няколко пъти говориха за възможността да атакуват иранските ядрени обекти. Израел смята ядрената програма на Техеран за заплаха предвид заканите на ирански лидери, че ще унищожат еврейската държава.

BDI отбелязва, че 32-дневната война с Ливан през 2006 г. е довела до 0,5% намаляване на израелския икономически растеж. Преките разходи, свързани с щетите върху гражданското имущество и инфраструктурата, са стрували други 1,3%.

„В случай на война със същия размер, продължителност и щети е възможно да се очакват загуби от 16 млрд. шекела," смята компанията.

Войната с Ливан се водеше главно в северната част на Израел, която произвежда едва 20% от брутния й вътрешен продукт.

„Разумно е да се предположи, че в случай на война тя ще обхване също централните части на страната, които произвеждат 70% от БВП", коментира още BDI, допълвайки, че израелският БВП през 2011 г. е бил 870 млрд. шекела.

Управителят на централната банка на Израел Стенли Фишер предупреди този месец за опасност от икономическа криза в случай на война с Иран.

#Израел #Иран #война #ядрена програма #БВП #Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници