5 г. затвор за Каспаров, ако докажат, че е ухапал полицай

5 г. затвор за Каспаров, ако докажат, че е ухапал полицай
Много видеозаписи и снимки опровергават отправените ми обвинения от полицията, според която съм нападнал полицай и съм го ухапал, твърди опозиционерът Гари Каспаров. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

5 години затвор заплашват руския опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров, ако бъде признат за виновен по обвинение в ухапване на полицай.

Гари Каспаров беше арестуван по време на демонстрация в подкрепа на пънкарките от „Пуси Райът" в петък.

Трите момичета получиха 2-годишни присъди за лишаване от свобода за „хулиганство и подбуждане на религиозна омраза" заради техния молебен срещу президента Владимир Путин в катедралата „Христос Спасител" в Москва на 21 февруари.

„Трябва да ме разпитат за предполагаемата ми агресия срещу полицай. След това Следственият комитет към руската прокуратура ще трябва да реши дали да започне разследване срещу мен", заяви Гари Каспаров в комюнике, публикувано на сайта му Kasparov.ru и цитирано от БГНЕС.

Гари Каспаров трябва да се яви в 8:00 часа по Гринуич в полицейски участък в центъра на Москва, където беше отведен и след задържането му в петък.

Той беше освободен няколко часа по-късно. Според руското законодателство за нападение на полицай са предвидени санкции от глоба в размер на 200 000 рубли (около 5000 евро) и до пет години лагер.

„В много видеа в интернет може да се види, че полицаи ме задържаха в момент, когато говорех с журналисти, и след това ме удариха", съобщава Гари Каспаров и уточнява, че е подал иск заради незаконно задържане и злоупотреба с власт от страна на полицията.

„Много видеозаписи и снимки опровергават отправените ми обвинения от полицията, според която съм нападнал полицай и съм го ухапал по ръката. Във видеата няма никакво доказателство за ухапване или нараняване на полицая, нито каквато и да било реакция от негова страна. Тези обвинения са безпочвени и във всяка страна, която разполага с независимо правосъдие, те биха били незабавно отхвърлени", посочва още Гари Каспаров.

#Гари Каспаров #„Пуси райът" #затвор #Владимир Путин #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници