Кръвопролитията изгониха пратениците на ООН от Сирия

Кръвопролитията изгониха пратениците на ООН от Сирия
Мисията на Кофи Анан беше прекратена през юни и числеността й беше намалена заради ескалиращото насилие, след като и двете страни нарушаваха примирието.
A A+ A++ A

Наблюдателната мисия на ООН в Сирия официално приключи, след като световните сили не успяха да се споразумеят как да се прекратят кръвопролитията в страната.

Мандатът на наблюдателната мисия на ООН в Сирия изтече в полунощ в неделя, след като тя остана в страната близо четири месеца.

Работата на пратениците на ООН беше възпрепятствана от нарастващите безредици, отнели живота на хиляди хора, предадоха АФП и БГНЕС.

Създадена след резолюция на Съвета за сигурност на ООН през април, мисията от около 300 наблюдатели беше постепенно разположена в Сирия в рамките на плана от шест точки на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан за прекратяване на конфликта.

Мисията на Кофи Анан беше прекратена през юни и числеността й беше намалена заради ескалиращото насилие, след като и двете страни нарушаваха примирието, което трябваше да бъде крайъгълен камък в плана на Анан.

Заминаващият си ръководител на наблюдателната мисия на ООН обвини в събота както сирийската армия, така и силите на бунтовниците, че не са защитили цивилните.

„И двете страни имат задължения въз основа на международното хуманитарно право да гарантират, че цивилните са защитени", заяви генерал Бабакар Гайе, ръководител на наблюдателната мисия на ООН в Сирия.

„Тези задължения не бяха изпълнени", категоричен бе той.

Кофи Анан, който е бивш генерален секретар на ООН, подаде оставка като международен пратеник за Сирия в края на юли заради липсата на международна подкрепа за шестмесечната му кампания да накара президента Башар Асад и бойците на опозицията да прекратят враждебните си действия.

ООН смята да поддържа политически офис в Дамаск, който да подкрепя посредническите усилия на наследника на Анан, алжирския дипломат ветеран Лакдар Брахими.

Според официални източници в политическия офис ще работят между 20 и 30 души, включително политици, хуманитарни работници и военни.

#ООН #Сирия #Башар Асад #бунтовници #Кофи Анан #Лакдар Брахими

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници