Удължава се срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевград

Удължава се срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевград
A A+ A++ A

До 10 септември се удължава срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевградско, реши областната епизоотична комисия на свое заседание днес.

''Това ще даде възможност хората да изберат подходящо време да умъртвят прасетата си, предвид високите температури в момента'', каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

Той допълни, че областта е определена като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяванетоАфриканска чума по свинете /АЧС/ и призова хората да спазят препоръките за доброволно умъртване.

Вече са изготвени заявленията за получаване на средства за дезинфекция и почистване от стопаните от общините Кресна и Струмяни. Към момента в областната администрация са постъпили заявления от 422 домакинства от двете общини, а броят на доброволно умъртвените животни е 565.

''Хората доброволно умъртвиха отглежданите от тях домашни свине, след като проба от мъртво прасе, намерено край река Струма в района на Кресна, даде положителна проба за заболяването АЧС. Сумата, която ще получи всяко домакинство, в което са отглеждани домашни прасета тип "заден двор", е в размер на 300 лева. Предстои докладите да бъдат повторно прегледани и презицирани'', каза областният управител Бисер Михайлов.По негова заповед на видни места кметовете ще трябва да поставят списъци с хората, одобрени за получаване на парите за биосигурност.

Плащането ще се извършва на място в населените места от служители на Областната дирекция по безопасност на храните, стана ясно след проведената епизоотична комисия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници