Бивш агент на ЦРУ: „Хизбула" действа в България от десетилетия

Бивш агент на ЦРУ: „Хизбула" действа в България от десетилетия
Петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им загинаха при терористичната атака в Бургас на 18 юли. Името на атентатора все още не е известно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Хизбула" действа в България от десетилетия, заяви бившият агент на ЦРУ Робърт Баер, известен с работата си в конфликтни райони.

Бившият разузнавач обаче предупреждава следователите в София, които разследват атентата срещу израелски туристи на летище Бургас, да не вярват сляпо на заключенията за връзка с Иран, пише израелският вестник „Таймс ъф Израел", цитиран от агенция „Фокус".

Робърт Баер, който е работил в Ливан за американската разузнавателна служба, заявява пред българска медия, че разследващите не трябва да разчитат на помощ от САЩ или Израел за намирането на организаторите на атентата в Бургас, отнел живота на петима израелци и един българин, тъй като и двете държави имат интерес от хвърлянето на вината върху Иран.

„Не можете да получите обективен отговор от тях. И САЩ, и Израел искат да поведат война срещу Иран," категоричен е Робърт Баер.

Въпреки това той допълва, че терористичната организация „Хизбула", базирана в Ливан, действа в България и Източна Европа от 80-те години насам.

Преди седмица вестник „Ню Йорк Таймс" съобщи, че „Хизбула", смятана в ЕС за политическа организация, е получила пълна свобода да оперира в Европа.

„Те имат истински, тренирани агенти в Европа, които не са били използвани отдавна, но ако поискат да ги активизират, те могат," казва пред изданието Александър Рицман, политически съветник в Брюксел.

Робърт Баер предупреждава още, че разногласията между САЩ и Израел по въпроса за справянето с иранската ядрена програма може да попречи на разследването.

#„Хизбула" #България #ЦРУ #атентат #израелски туристи #Бургас #Иран #Ливан #САЩ #Израел #ЕС #терористична атака #Трагедията в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници