Путин: Наредих „симетричен отговор“ на теста на ракетата от САЩ

Путин: Наредих „симетричен отговор“ на теста на ракетата от САЩ
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил на военните да подготвят „симетричен отговор“, след като Вашингтон миналата седмица извърши тест със забранена досега ракета.

"Наредих на анализатори да оценят нивото на заплахата за нашата страна, която беше създадена от действията на Съединените щати и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор“, е заявил Путин на правителствено заседание.

По думите му изстрелването в неделя на способната да носи ядрена бойна глава ракета "Томахоук" от пускова установка МК-41 е потвърдило предходните подозрения, че САЩ са планирали да поставят забранено оръжие в Европа.

Той каза, че Москва е против поставянето на пусковите установки в Полша в Румъния, но САЩ отрекоха те да могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети „Томахоук“.

"Сега фактът на нарушението е ясен и е безполезно да бъде отричан", каза Путин. „Въпросът е как да разберем какво ще бъде поставено в Румъния и Полша?“

Русия „няма да бъде въвлечена в скъпа надпревара във въоръжаването, която е разрушителна за нашата икономика“, но ще трябва да „гарантира безопасността на нашия народ и нашата страна“, подчерта Путин.

Вашингтон отрече, че с теста се стартира оръжейна надпревара, тъй като отрече да има планове за разработване на оръжия, способни да носят ядрени заряди.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници