80 000 свине умъртвени до момента в Русенско

80 000 свине умъртвени до момента в Русенско
A A+ A++ A

Общо 79 300 прасета са умъртвени до момента в Русенско, след като в средата на юли тази година бе обявено първото огнище на болестта Африканска чума по свинете в областта.

Това стана ясно на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе. Приключило е унищожаването на 17 600 прасета във фермата в село Николово и на 41 000 животни в комплекса в село Бръшлен. Дейностите по ликвидирането на огнищата там продължават с дезинфекция и почистване на помещенията.

В другата голяма засегната от болестта ферма – в село Голямо Враново, са умъртвени по хуманен начин 6000 животни от общо 30 000 отглеждани в нея, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков. По думите му процесът там върви с по-бавни темпове заради „собствена организация“ на управата на животновъдния обект. Останалите умъртвени свине са в по-малки ферми и в стопанства тип „заден двор“.

След като приключи ликвидирането на огнищата, ветеринарните власти ще тръгнат на проверка от двор на двор, за да се установи има ли още останали възприемчиви животни, обясни д-р Дяков. Според него проблемът с домашните прасета в Русенско не е толкова голям, както в Южна България. Ставало въпрос за единични случаи на отглеждани в стопанства тип „заден двор“ свине.

Пробите от четвъртия голям свинекомплекс в Русенско – в село Юделник, са отрицателни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници