Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за древните македони в Рупите

Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за древните македони в Рупите
A A+ A++ A

Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки в местността Рупите - древния град Хераклея Синтика. Заради липса на средства теренните проучвания са били преустановени през последните три дни. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет.

Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна гледна точка епиграфски паметници, обясни пред премиера и колегите си министърът на културата Боил Банов. Докато той докладваше, премиерът Бойко Борисов остана впечатлен чий град се проучва. 

"На древните кои е това?", попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, премиерът се пошегува: "Да не започнете и вие да претендирате....?". Банов обаче го успокои: "Не, ние за нищо не претендираме".

Как вървят разкопките докладва ръководителят на екипа, доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей. "Ще дойдем да ги видим. Вие нали работите на макс? Утре започвайте", поръча премиерът. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници