Пускат „зелен билет“ в София ден по-рано

Пускат „зелен билет“ в София ден по-рано
A A+ A++ A

Столичната община пуска „зелен билет“ на стойност 1 лв. за целия градски транспорт при отчитане на един ден замърсен въздух. До момента документът, се пускаше след реализирано превишение на фини прахови частици (ФПЧ) в два последователни дни. Новата мярка е по предложение на кмета на София и бе приета на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък.

Кметството въвежда и специални мерки за ограничаване на замърсяването от битовото отопление с монтирането на 2000 филтри на комини в следващите три години. „До края на годината ще монтираме още 150 филтъра в районите „Красна поляна“ и „Слатина“. 1850 филтъра ще бъдат поставени в следващите 3 години. Поставянето на филтрите е допълваща мярка към ограничаване на замърсяването от отоплението на въглища и дърва“, обясни Фандъкова и посочи, че 55 хил. домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища. Тя припомни, че общината е осигурила и средства за безплатна подмяна на старите печки на 20 000 домакинства със средства от Оперативна програма „Околна среда“ и „Лайф“ на ЕК.

В програмата за безплатен монтаж на филтри ще бъдат включени тези семейства, които не могат да бъдат финансирани по оперативните програми и са с ниски доходи. „Предимството на филтрите е, че се монтират бързо, имат ниски оперативни разходи и незабавен ефект – над 80% намаляване на емисиите на фини прахови частици“, каза Фандъкова.

Тя изтъкна още, че в момента се монтират и 22 сензора, които ще измерват качеството на въздуха. До края на годината първата общинска мрежа за измерване ще е работи и данните й ще са достъпни в реално време и през мобилно приложение.

Фандъкова отчете, че дните със замърсен въздух намаляват позовайки се на данните от националната мониторингова система показват. „С 1/3 е намалял броя на превишенията за първите 6-месеца на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. За цялата 2018 г. данните показват 17% по-малко превишения на ФПЧ на годишна база спрямо 2017 г. Въпреки положителната тенденцията, замърсяването с ФПЧ продължава да е сериозен проблем особено през зимните месеци. Затова работата по намаляване на замърсяването и от битовото отопление, и от транспорта, продължава“, заключи Фандъкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници