ООН обвини режима в Сирия в престъпления срещу човечеството

ООН обвини режима в Сирия в престъпления срещу човечеството
Войниците на правителствените сили извършвали „мъчения, военни престъпления и явни нарушения на човешките права и на човешките закони". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Силите на сирийския режим и милициите Шабиха са извършили престъпления срещу човечеството, се казва в нов доклад на Разследващата комисия на ООН.

ООН обвинява също така въоръжената опозиция във военни престъпления, но от по-малък мащаб.

В доклада от 102 страници, разпространен в сряда в Женева, Комисията говори за „престъпления срещу човечеството и мъчения, военни престъпления и явни нарушения на човешките права и на човешките закони" от страна на силите на режима и на милициите Шабиха.

Независимата разследваща комисия, упълномощена от Съвета по човешките права на ООН, критикува „незаконните убийства, безразборни нападения срещу цивилното население и актове на сексуално насилие".

„Тези нарушения са били извършени в рамките на държавната политика, което показва участието на най-високите нива във въоръжените сили, силите за сигурност и режима," се допълва в доклада.

„Военни престъпления, включващи убийства и мъчения, са били извършени от антиправителствени въоръжени групировки. Но тези нарушения и злоупотреби не са със същата тежест, честота и мащаб като тези, извършвани от правителствените сили и Шабиха," констатират авторите на документа, който ще бъде разгледан от Съвета през септември.

#ООН #престъпления срещу човечеството #Съвет за сигурност на ООН #доклад #бунтовници #човешки права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници