Само БСП и СДС получили дарения през 2012 г.

Само БСП и СДС получили дарения през 2012 г.
Най-големият дарител на партията на Сергей Станишев (на снимката ) БСП отново е бизнесменът и собственик на Пловдивския панаир Георги Гергов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само БСП и СДС от всички парламентарно представени партии са отчели получени дарения през 2012 г.

В годината без редовни избори партиите разчитат повече на държавната си субсидия за политическата си дейност, коментира „Дневник", позовавайки се на собствена проверка в публичните регистри в интернет, които формациите са длъжни да поддържат и да вписват в тях получените дарения от граждани до 14 дни след получаването им.

Според закона за политическите партии един човек може да дари до 10 000 лв. на година.

Партиите трябва да огласяват това в регистъра и социологическите и рекламните агенции, с които имат договор.

Управляващата партия ГЕРБ не е отчела нито едно дарение. Още миналата година покрай предизборната кампания за президентските и местните избори председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията няма да приема дарения, за да е независима.

ГЕРБ получава и най-голямата държавна субсидия - 20 млн. лв. годишно, част от които дарява, като например за преодоляване на щетите от наводнението в село Бисер, отбелязва „Дневник".

За частичните местни избори на 13 май ГЕРБ е работила с държавния Национален център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Отчела е и 15 договора с национални и регионални медии за предизборна реклама.

ГЕРБ е похарчила и близо 18 000 лв. за частичните кметски избори в Кнежа на 22 април, където управляващата партия загуби от издигнатия от коалиция „Земеделци и демократи за община Кнежа" Симеон Шарабански.

Най-големият дарител на БСП отново е бизнесменът и собственик на Пловдивския панаир Георги Гергов. Той е внесъл 6000 лв. в партийната каса - три пъти по 2000 лв., а съпругата му Параскева Гергова е дарила 800 лв.

Най-малкото дарение за БСП е от Параскева Тодорова - 20 лв.

Сред 93-имата спонсори на партията за първите 7 месеца на 2012 г. са предимно депутати и общински съветници.

Според партийните правила членовете, които са на изборна длъжност от листите на БСП - народни представители, общински съветници, кметове, евродепутати, са длъжни да отчитат в касата на партията определен процент от заплата си. Дарената сума е 47 870 лв. до 2 август.

Румен Йорданов Ананиев пък е декларирал, че през цялата 2012 г. ще извършва безплатно шофьорски услуги за БСП.

СДС е набрала малко над 20 000 лв. от дарения за петте месеца на 2012 г., показва справка в публичния регистър на партията.

Най-големите дарения са по 3000 лв. от Николай Казаков и Георги Оцетаров, най-малките са от по 300 лв. - Иванка Цонева и Росица Иванова.

През тази година СДС работи с две социологически агенции - „Алфа рисърч" ООД и „Скала" ЕООД. СДС отчита, че е купила и два лаптопа и копирна машина с принтер.

ДСБ не са получили нито едно дарение от началото на годината, не са ползвали социологически или рекламни услуги, обяви националният ковчежник на партията Юлиан Войнов.

В раздела „Публичен регистър" в интернет страницата на ДПС са обявени всички годишни финансови отчети на партията от 2008 г. до 2011 г. включително.

Липсва каквато и да е информация за дарения, социологически и рекламни агенции за 2012 г.

В страниците на РЗС и на „Атака" в разделите „Публичен регистър" също липсва информация за 2012 г.

В такива случаи от партийните централи отговарят, че не са получили нито едно дарение, нито пък са сключвали договори за социологически и рекламни услуги.

#скала #Алфа рисърч #Георги Гергов #НЦИОМ #село Бисер #Цветан Цветанов #дарения #ДСБ #ГЕРБ #СДС #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници