Омански бизнесмен купи дял от „Инвестбанк"

Омански бизнесмен купи дял от „Инвестбанк"
Според подуправителя на „Инвестбанк" Румен Симеонов Адил Саид Ахмед Ал Шанфари е превел вече 50 млн. лв. Снимка: razkritia.com
A A+ A++ A

Оманският бизнесмен Адил Саид Ахмед Ал Шанфари е придобил 29 761 905 акции с право на глас от „Инвестбанк" АД, съобщи пресцентърът на БНБ.

Акциите са част от увеличението на капитала на кредитната институция, като оманският инвеститор ще притежава 24,93%.

Централната банка от близо година настояваше „Инвестбанк" да увеличи собствения си капитал с 50 млн. лева, като по този начин институцията трябваше да запълни капиталовата празнота, получена при преоценка на стари кредити.

С влизането на оманския инвеститор БНБ смята препоръките на „Банков надзор" за изпълнени, предаде „Капитал".

На общо събрание на акционерите на „Инвестбанк", проведено на 19 октомври 2011 г., бе взето решение за увеличение на капитала с 50 млн. лева чрез издаване на 29 761 905 броя обикновени поименни акции с право на глас.

Решено бе новите акции да са с номинална стойност от 1 лев и емисионна (продажна цена) от 1,68 лв.

Цялата нова емисия е била изкупена от оманския инвеститор, става ясно от прессъобщението на БНБ.

Според подуправителя Румен Симеонов Адил Саид Ахмед Ал Шанфари е превел вече 50 млн. лв., предаде още „Капитал".

Тъй като емисионната цена на закупените акции е по-висока от номиналната, оманският бизнесмен ще придобие само 24,93% от капитала на банката, вместо 35,81%, колкото щеше да е делът му, ако купуваше акциите по номинал.

Разликата от близо 20 238 000 лв. ще постъпи във фонд „Резервен" и ще увеличи собствения капитал на „Инвестбанк", обясни Румен Симеонов.

Адил Саид Ахмед Ал Шанфари не е известен с други инвестиции в България. Той е вицепрезидент на „Шанфари Груп оф Къмпанис" (Shanfari Group of companies).

Компанията има 2500 служители и развива бизнес в различни сфери, включително пътно строителство, туризъм, търговия с автомобили, строителни смеси, метали, петрол и газ.

Компанията е създадена от шейх Саид бин Ахмед Ал Шанфари през 1960 г.

В сайта на групата пише, че компанията е участвала в създаването на модерен Оман и една от най-динамично развиващите се бизнес компании в страната.

Начело на бизнеса й в момента е вицепрезидентът Адил Саид Ахмед Ал Шанфари, който е най-малкият син на основателя шейх Саид бин Ахмед Ал Шанфари. Той притежава бакалавърска степен по бизнес администрация от Университета в Денвър, Колорадо.

Досега „Инвестбанк" бе почти изцяло собственост на Петя Славова. Притежаваната от нея компания „Феста холдинг" държеше 72,5% от капитала на банката, а самата Петя Славова притежаваше като физическо лице други 21,33%.

Още една нейна компания - „Черноморско злато", държеше 4,27% от акциите. Останалите 1,89% от банката бе собственост на множество физически лица и фирми.

По-рано в сряда стана ясно, че управляващото дружество на „Инвестбанк" - „Инвест фонд мениджмънт", също е сменило собствеността си преди няколко седмици.

То вече е собственост на няколко лица, едно от които е бившият енергиен министър на НДСВ Мирослав Севлиевски.

#БНБ #Румен Симеонов #Оман #акции #„Феста холдинг" #Петя Славова #НДСВ #Мирослав Севлиевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници