Нашествие на хлебарки в Перник след земетресението

Нашествие на хлебарки в Перник след земетресението
Снимка: София фото ейджънси, архив
A A+ A++ A

Рояци кафяви хлебарки щурмуваха жилищата на перничани след земетресението от шеста степен по скалата на Рихтер от 22 май 2012 г.

При разместването на пластовете - с пукнатините по стените и скъсаните тапети са се освободили стари гнезда и т.нар. заспали хлебарки са се събудили.

Така управителят на пернишка фирма за дезинфекция и дератизация на инсекти - Марияна Ангелова, обясни пред БТА невиждания досега бум на вредните насекоми.

Яйцата на хлебарките са изключително устойчиви - те могат да се запазят в продължение на 7-8 години и при наличието на влага и свеж въздух да "покълнат", каза Ангелова. Според нея точно това се е случило в дните след трусовете.

За разлика от черните, които са по-податливи на препарати, кафявите хлебарки са много адаптивни. Те имат способността да развиват резистентност и затова увеличението им е толкова драстично.

„През последните два месеца търсенето на препарати срещу хлебарките нарасна чувствително. Хората идват, съветват се, искат най-бързо действащите и най-трайни продукти. Любопитното е, че освен в блоковете, хлебарки са плъзнали и в къщите, които до този момент бяха като "имунизирани" срещу вредните насекоми. Обикновено хората сами пренасят насекомите и яйцата им, без да знаят това - с хартията и торбичките при покупките", обяснява Ангелова.

В битката с хлебарките е необходимо постоянство, са категорични специалистите. Те препоръчват на всеки 8-10 дни да се прави повторна обработка на жилището. При три третирания на апартаментите с препарати, ефектът би бил чувствителен.

Наред с хлебарките при земетресението са изпълзели и плъховете. Всеизвестен факт е, че гризачите са като сензори. Вероятното им масово бягство от скривалищата е заради последващите вторични трусове.

#Перник #земетресение #хлебарки #плъхове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници