Пацифизмът на Япония под въпрос 67 г. след капитулацията

Пацифизмът на Япония под въпрос 67 г. след капитулацията
Японският министър-председател Йошихико Нода. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Япония ще остане вярна на клетвата си никога повече да не воюва, заяви японският премиер Йошихико Нода по повод 67-годишнина от капитулацията на страната му във Втората световна война.

Нода говори на възпоменателна церемония по повод годишнината в сряда, предадоха световните агенции.

„Искрено се надявам, че ужасът на войната няма да се повтори. Изразявам най-дълбоки съболезнования за хората, които загубиха живота си, и заедно с цялата нация се моля за мир и напредък в Япония", заяви на свой ред японският император Акихито след минута мълчание в памет на над 3-те милиона японци, загинали във войната.

Междувременно двама японски министри посетиха храма Ясукуни в Токио, смятан в Азия за символ на японското милитаристично минало. Храмът Ясукуни съхванява останки на войни, паднали за императора в различните войни по време на империалистичния период преди Втората световна война.

Очаква се този жест да предизвика гнева на Южна Корея и Китай, тъй като на 15 август се отбелязва и краят на 35-годишната окупация на Корея от Япония.

Посещения на японски държавници в светилището Ясукуни редовно водят до дипломатически протести и обществени демонстрации в Китай.

#Япония #Втората световна война #Ясукуни #АКихито #Йошихико Нода #министър-председател на Япония #Китай #Южна Корея #капитулация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници