Партийните субсидии скараха депутатите

Партийните субсидии скараха депутатите
A A+ A++ A

Партийната субсидия да стане 1 лев. Това предложение за законови промени е внесъл в парламента премиерът Бойко Борисов, обяви самият той тази сутрин в кулоарите на Народното събрание след среща с парламентарната група на ГЕРБ. Като аргумент Борисов подчерта, че „вече сме се наслушали на много популизъм и накрая у нас ще стане като в Чехия – милиардерите и олигарсите да са премиери“. Като „жалко“ определиха предложението на ГЕРБ от левицата. Оттам заявиха, че намаляването на партийната субсидия е кризисен пиар на фона на редица проблеми и един унищожителен доклад на Еврокомисията за нашата страна.
 
След като представи публично предложението си, премиерът Бойко Борисов изрази надежда то да бъде подкрепено. Спестените от партийни субсидии средства щели да се инвестират в ясли и детски градини.

 
„Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в Парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия“, заяви Борисов.
 
„Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите. Аз бих на изборите помните като кмет - без 1 лев, без партия, без нищо“, допълни той.

По думите му със спестените пари ще се строят детски градини и ясли

 
„Когато се приеме законът за промяна на субсидиите, всички партии ще върнат всичко наддадено в бюджета“, каза още премиерът.
 
На въпрос дали е получил подкрепа от партньорите си за намаляване на субсидията за партиите и коалициите на 1 лв. за глас, Борисов отговори: „Партньорите са в залата. Мен никой не ме пита за много предложения – чувам ги всеки ден от кого ли не. Ние настоявахме преди години да е 1 лв. субсидията, но явно тогава някои сили надделяха“.
 
Борисов поясни, че вчера е входирана промяна в закона и числото от 11 става 1.
 
„Ние, кабинетът, внасяме нов закон и сме ясни – 1 лев. И в момента, в който приемат закона, това, което ГЕРБ е получила наддадено, както и всички други партии, връщаме незабавно в бюджета“, обясни Борисов.

Като кризисен пиар определиха от БСП предложението за намаляване на партийната субсидия. Според депутата Крум Зарков това е умишлен ход, който цели да отклони общественото внимание от реалните проблеми:
 
„Жалко е, жалко е на гърба на закона и на гърба на Народното събрание и държавния бюджет да се прави кризисен пиар. След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите и след унищожителния доклад на ЕК, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание“, посочи Зарков.
 
„Въпросът за начина, по който се финансират партиите, е много сериозен. Не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, след два часа е насрочена комисия и така... джаста-праста! Така не е правилно“, допълни той и каза, че внимателно ще обсъдят това предложение.
 
„Няма да се оставяме да ни пришпорват така, ще направим и нашите предложения. След като са решили да отворим за разговор държавния бюджет, това е добър повод да внесем нашите предложения, както за ДДС ставките, така и за подкрепа на младите семейства. Нека този дебат се състои, няма нищо лошо. Ще обсъдим този въпрос сериозно“, посочи още Крум Зарков.

 
Той припомни, че в събота имат важен партиен форум - Националния съвет на партията, където също ще обсъдят това.
 
„Ние сме заявили готовността да върнем всички надвзети пари, а сега стана кристално ясно, както от становищата на прокуратурата, така и от състоялия се дебат, че грешката е била в начина, по който законът се изпълнява, а не как законът е разписан. В този ред на мисли те, ако продължават така, днес може да предложат 1 лев субсидия в закона и после да изчисляват на 5-6, на колкото решат. Нека подходим сериозно, въпросът е важен“, каза още Зарков.Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че премиерът представлява изпълнителната власт и няма място в парламента.

 
„Премиерът е от изпълнителната власт и няма работа в Народното събрание, още по-малко да казва какво ще прави Народното събрание“, заяви първо той.
 
След това Симеонов даде заявка, че ще подкрепи предложението за намаляване на партийната субсидия, но с определени уговорки:
 
„Най-голямата опасност е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи. Т.е. както се казва – олигархията. Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим – това е естествено. Но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите. Защото не виждам какво лошо има в това например телевизия СКАТ да помага на НФСБ, както е било и преди – официално, заявява се, декларират се сумите. Защото другото е залитане към популизма. За съжаление, залитането не е само на извън политически или извън парламентарни играчи, а го правят и големи партии“, заяви Симеонов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници