Плевнелиев залага на „центрове на растеж“

Плевнелиев залага на „центрове на растеж“
Росен Плевнелиев на посещение в Стара Загора във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ролята на регионални центрове с население над 100 000 души ще е ключова за „балансираното развитие“ на регионите на страната, според новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

„Да бъда и президент на регионалното развитие - за мен тази тема е много важна - и разбира се, да бъда президент на инфраструктурното развитие на държавата. Към президентството ще има съвет „Инфраструктура на модерна България“ и ние там ще заседаваме всеки месец“, обясни Плевнелиев в Стара Загора във вторник, цитиран от агенция „Фокус“.

Той уточни, че става въпрос не само за магистрали, а и за регионални пътища, скоростни пътища, екология, пречиствателни станции, високоскоростни мрежи за превоз на данни.

„Най-важното е балансираното и устойчиво регионално развитие. За да имаме такова именно регионално развитие, държавата трябва да залага на т.нар. центрове на растеж – това са градовете в цяла Европа, включително в България, с население над 100 хил. души. За мен това ще бъде много голяма тема“, каза Росен Плевнелиев.

По думите му седемте големи града на България и връзките между тях са в основата на качествено регионално развитие.

„Европа е на регионите – България трябва да бъде на регионите. За това днес дойдох като гост и на кмета, и на неговия екип. Стартирах обиколка още миналата седмица, бяхме в Бургас, във Варна. Темата не е магистрали и не е екология, и не е пречиствателни станции и регионални пътища. Темата е - балансирано регионално развитие. Регионални приоритети, които аз, като президент, поемам ангажимент - да интегрирам в Националната програма за развитие 2020. Това е най-важният документ, който България ще произведе в следващата 2012 година. Националната програма за развитие 2020 ще програмира развитието на националната икономика на България, но и на нашите региони до 2020 година“, каза още новоизбраният президент.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Стара Загора #регионално развитие #магистрали #инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"