Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?

Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?
A A+ A++ A

Защо не в едни смели мечти да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така, както се случва в момента с битовото отопление? Тези надежди изрази министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишния отчет на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/.

По думите му, електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт, а да се отнася и до развитието на инфраструктурата.

Според министъра, темата за електромобилността е изключително сериозна и важна, защото почти две трети от държавите в ЕС имат градове, които не отговарят по критериите за качество на въздуха.

"Електропревозът е едно от решенията, които предстои да видим как действат през следващите години", коментира той.

Според него в тази посока дейността на Националния доверителен екофонд е изключително навременна и в крак с неща, които прави министерството.

Димов изтъкна, че в момента се водят разговори със страните от т.нар. Вишеградска четворка за възможността да се активизира по-голям ресурс от страна на Еврокомисията, за да бъде стимулирано и изграждането на необходимата инфраструктура, включително и "зелени коридори", които да свързват не само град с град, но и държава с държава.

"Такова свързване ще позволи с електромобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция", категоричен е министърът.

Иначе Нено Димов напомни, че само преди няколко седмици МОСВ е обявило един значителен ресурс от 390 млн. лв. за подпомагане на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи в зависимост от техните общински програми.

"По тази програма имат право да подадат заявления 10 общини. Очаквам през юни те да представят своите проекти и в рамките на тази календарна година да бъдат сключени договорите", каза още той.

Според него този финансов ресурс ще даде изключително мощен тласък към електрификацията на градския транспорт.

Според данните от отчета за 2018 г. в НДЕФ са изпълнени инвестиционни проекти на обща стойност над 5,5 млн. лева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници