Станаха ясни имената на новите ни евродепутати

Станаха ясни имената на новите ни евродепутати
ЦИК
A A+ A++ A

Късно снощи станаха ясни имената на всичките ни 17 нови евродепутати. От ЦИК обявиха официално резултатите от проведените в неделя евроизбори. Така 5 български партии и коалиции ще имат свои представители в новия Европейски парламент. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Демократична България.

Най-много евродепутати – 6, ще има партията на премиера Бойко Борисов в коалиция със СДС. За Страсбург заминават Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов. Евродепутатите на БСП ще са Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов. ДПС изпраща трима в новия Европарламент - Илхан Кючук, Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели. Реално това са кандидатите от трето до пето място в листата, но поради отказа на първите двама – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, за Страсбург ще заминат следващите трима.

Двама евродепутати ще има ВМРО. Това са водачът на листата Ангел Джамбазки и режисьорът Андрей Слабаков. Вторият беше под №4 в листата за евровота, но поради преференциалния вот, който събира, измества двамата пред себе си Юлиан Ангелов и Александър Сиди. Последната коалиция, изпращаща евродепутат, е Демократична България. Неин представител в новия ЕП ще бъде Радан Кънев.

По последни данни на ЦИК 31.07% от действителните бюлетини, пуснати в урните миналата неделя, са били за ГЕРБ. БСП събира 24.26 на сто от вота. За ДПС са гласували 16.55 на сто. ВМРО са избрали 7.36%, а Демократична България – 6.06%. Под минималния праг остават „Воля“ с 3.62 на сто от гласовете, независимият кандидат Десислава Иванчева с 1.55%, Минчо Христов с 1.18%, патриоти за Валери Симеонов събират 1.15 на сто от гласовете, коалицията „Път на младите“ с 1.09%, „Атака“ с 1.07%, ПП „Възраждане“ с 1.04 на сто и др.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници