16 полицаи ранени след жесток сблъсък с младежи във Франция

16 полицаи ранени след жесток сблъсък с младежи във Франция
Стотина младежи се събрали в нощта срещу вторник в Северния квартал на Амиен, една от петнайсетте проблемни според правителството зони. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

16 полицаи бяха ранени при жестоки сблъсъци със стотина младежи, които нанесоха и значителни материални щети в северния френски град Амиен.

Стотина младежи се събрали в нощта срещу вторник в Северния квартал на Амиен, една от петнайсетте проблемни според правителството зони, в които се предвиждат специални мерки за сигурност, предадоха АФП и БТА.

Младежите започнали да предизвикват полицаите, изпратени в квартала след сблъсъци, избухнали в неделя вечерта.

Шестнайсетте полицаи били ранени от хвърлени предмети и бомбички и при стрелба срещу тях с ловджийски патрони. Полицията отвърнала със сълзотворен газ и с гумени куршуми.

Подобни инциденти има редовно в квартала, но никога те не са били толкова сериозни. По време на сблъсъците частично са били разрушени няколко обществени сгради.

Кметът на Амиен Жил Демайи съобщава, че след сблъсъците в квартала цари пълен хаос, има изгорени контейнери за боклук и опожарени автомобили.

Сред сградите, понесли материални щети, е начално училище, което е частично изгоряло и изцяло плячкосано, както и напълно разрушен спортен център.

Първият сблъсък в неделя вечерта, станал причина за безредиците, беше предизвикан от рутинна проверка на пътната полиция в квартала, при която бяха спрени водачи, шофирали с превишена скорост.

Проверката не се харесала на някои жители на квартала. Тя била извършена след смъртта на 20-годишен мъж, загинал миналия четвъртък при катастрофа с мотор.

Подобни безредици във Франция имаше още през 2005 г., след смъртта на двама юноши от арабски произход в един трафопост с високо напрежение при опита им да се изплъзнат от френската полиция.

През 2006 г. и 2007 г. страната посрещна Нова година с подпалени коли и арестувани нарушители. Тогава унищожените автомобили бяха съответно 425 и 313 и отново имаше стотици арестувани.

На 1 януари 2009 г. пък хулигани опожариха 1147 автомобила в предградията на Париж и Страсбург, а стотици бяха арестувани.

#Франция #Амиен #полиция #младежи #стрелба #опожарени автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници