Подновяват „Вечния огън" за 135 г. от Шипченската епопея

Подновяват „Вечния огън" за 135 г. от Шипченската епопея
"Боят за Шипка", худ. Димитър Гюдженов.
A A+ A++ A

За първи път след близо 35 години ще бъде запален "Вечния огън" на връх Шипка.

Пламъкът, в памет на загиналите войници по време на Руско-турската освободителна война, ще пламне отново в чест на 135-ата годишнина от легендарното сражение, предаде БНТ.

Огънят ще бъде запален от президента Росен Плевнелиев, който е патрон на честванията. Той ще произнесе слово и ще поднесе цветя пред паметника на историческия връх.

Осъвременена електронна система ще контролира силата на вечния огън. Тя ще следи да не угасва пламъка, който ще се пали автоматично, обясняват организаторите. Край Паметника на свободата, на пилон висок 22 метра, ще бъде издигнат и националният флаг.

По повод отбелязването на 135-годишнината от боевете при Шипка Инициативният комитет за честванията отправя предизвикателство към българите. В 10 часа започва състезание по скоростно изкачване на стъпалата до върха, които са 890 на брой.

Кулминацията на честванията ще бъде от 21 до 26 август - дните, в които са се състояли сраженията на Шипка и отбраната на прохода. Община Стара Загора осигурява автобус за желаещите да се включат в празника. Автобусът ще тръгне в 8.30 часа от площада пред общината.

#връх Шипка #Шипка #Шипченска епопея #опълченци #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници