Анализатори: Изказването на турския посланик в Кърджали е недопустимо

Анализатори: Изказването на турския посланик в Кърджали е недопустимо
A A+ A++ A

България е длъжна да реагира на изказването на посланика на Турция Хасан Улусой при откриването на нов завод в Кърджали, че българските власти трябва да „положат усилията за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни". Така коментираха думите на дипломата политологът проф. Анна Кръстева и журналистът Валерий Тодоров. Според анализаторите, събитието не е първото, при което Анкара се оправдава за извадени от контекста думи, но се вписва в политиката за увеличаване на влиянието на съседката ни върху държавите, част от Османската империя в миналото.

Изказвания като това на турския посланик Хасан Улусой, в което се настоява за надлежно изучаване на турски език у нас, за да може да се увеличат инвестициите на Анкара в страната ни е недопустимо. То придаде на едно икономическо събитие, каквото е откриването на нов завод политически привкус и то в присъствието на българския премиер, коментира скандала журналиста Валерий Тодоров. 


Валерий Тодоров - журналист:

„Чета, виждам обясненията как е извадено от контекста това, което е казал турският посланик. Но като хванете целия контекст виждате, че изреченията са в тази логика и ние трябва да предпазваме бъдещите инвеститори от това да поставят подобен вид условия, когато се намират на българска територия. В такъв случай, ако ние инвестираме някъде в чужбина, ще трябва да изискваме от служителите, които ще работят в тези предприятия да могат да пишат и да говорят на български език. Това е недопустимо като условие. В един следващ момент така се извършва селекция на работната сила - налага ли го това работният процес? Дали е сложна технология и всичко е изцяло на турски език? Все пак тази фирма се намира на територията на България и прави инвестиция в България и трябва да се съобрази."

„Поведението на турския дипломат постави в неудобна позиция и българския премиер, което е далеч от добрия тон в политиката, допълни Валерий Тодоров. Думите му трябва да се разглеждат и като част от политиката на Турция в последните години по всякакъв начин да увеличава влиянието си в държавите, част от Османската империя, обясни политологът Анна Кръстева. И още - предстои битката за Истанбул между президента Ердоган и опозицията:

Анна Кръстева политолог:


„Залогът е толкова голям, че всеки повод - дори откриването на една инвестиция в друга страна за Ердоган и неговото правителство е повод да се налага тази визия за света, където турското величие, турският език трябва да доминират. „
И двамата анализатори подчертаха, че не може да се очаква отзоваването на посланик Улусой, което беше поискано от някои политически формации. Остава обаче въпросът дали случилото се няма да бъде използвано като аргумент в предизборната кампания у нас.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници