Кюрдски сепаратисти отвлякоха турски депутат

Кюрдски сепаратисти отвлякоха турски депутат
ПКК обещала да освободи депутата след няколко дена, без да заплашва живота му, което означава, че целта на похищението да се привлече вниманието на обществото към кюрдската кауза. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Силите за сигурност на Турция издирват кюрдски сепаратисти, отвлекли депутат от парламента в източната част на страната в неделя.

Депутатът Хюсеин Айгюн от основната политическа сила в парламента - Народнорепубликанската партия, беше отвлечен от въоръжени кюрди, докато бил на посещение в своя избирателен район Тунджели.

Това е първият случай от началото на въоръжената борба на партията ПКК през 1984 г., когато кюрдски бунтовници отвличат член на парламента, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

Бунтовниците пуснали неговия асистент и един журналист, които го придружавали, а депутата отвлекли, съобщи губернаторът на Тунджели Мустафа Ташкесен.

Според приближени на Хюсеин Айгюн ПКК обещала да го освободи след няколко дена, без да заплашва живота му, което означава, че целта на похищението е да се привлече вниманието на обществото към кюрдската кауза.

В конфликта с ПКК, започнал през 1984 г., са загинали около 45 000 души.

Той е основен въпрос във външнополитическите отношения на Турция със съседните й Ирак и Сирия, където има големи кюрдски общности.

Миналата седмица бе съобщено, че турски войски, подкрепени от няколко хеликоптера, са влезли в сирийския град Джараблус, който е разположен в район, населен с кюрди.

В края на юли министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган укори Сирия, че позволява на кюрдските бунтовници да оперират в северната част на страната, и предупреди, че Анкара няма да се колебае, ако се наложи да ги атакува.

„В северната част (президентът Башар ал Асад и неговият режим – бел. ред.) раздадоха пет провинции на кюрдите, на терористичната организация ПКК", обяви тогава премиерът.

Кюрдският въпрос е основен и в дипломатическите отношения на Турция с Ирак, като по-рано във вторник Багдад обяви, че ще „преразгледа" отношенията си с Анкара заради посещението на външния министър Мехмет Давутоглу в спорния град Киркук.

#Турция #ПКК #Сирия #Ирак #Хюсеин Айгюн #Реджеп Тайип Ердоган #Анкара #депутат #отвличане #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници