Испания в неконтролируеми пламъци, втори пожарникар загина

Испания в неконтролируеми пламъци, втори пожарникар загина
Многобройни пожари раздухвани от вятъра изгориха през уикенда хиляди хектари растителност в цяла Испания. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Втори пожарникар, който беше ранен при пожар в Югоизточна Испания в неделя, почина, а над 900 души бяха евакуирани през нощта по море в района на остров Гомера на Канарските острови.

Многобройни пожари, раздухвани от вятъра, изгориха през уикенда хиляди хектари растителност в цяла Испания, съобщиха властите, цитирани от АФП и БГНЕС.

Един пожарникар загина вчера, борейки се с огъня, който бушува в гористата област Торре де Масанес близо до Аликанте. Трима други бяха приети в болница.

Единият от ранените почина, а другите двама все още са в болница, съобщи говорителка на префектурата в Аликанте, като уточни, че пожарът „продължава да е активен".

На остров Гомера, където огънят пламна на 4 август и вече опустоши 800 хектара в природен парк „Гарахонай", вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, над 900 души трябваше да бъдат евакуирани с кораб през нощта в област Вайе Гран Рей в южната част на острова, обхваната от дим.

„Тази нощ 3000 души бяха евакуирани в област Вайе Гран Рей. Над 900 души бяха прехвърлени с кораб до Сан Себастиан, главен град на малкия остров", съобщи говорителка на службата за спешна помощ на Канарските острови.

Тя уточни, че пожарът остава активен и десет самолета и хеликоптера трябва да пристигнат през деня, за да участват в гасенето му.

Редица пожари избухнаха в цяла Испания от петък насам заради сушата и високите температури, които изгориха хиляди хектари земя.

Докато в северната част на страната температурите спаднаха и позволиха на пожарникарите да забавят или спрат разпространението на огъня, югоизтокът остана високорискова зона.

Испания е засегната от суша без прецедент от повече от 70 години насам. Страната преживява най-опустошителното огнено лято през последните 10 години.

От началото на годината до 5 август 132 300 хектара растителност са били унищожени от пламъците според данни на аграрното министерство.

През последната седмица към сушата се добави и горещата вълна, дошла от Африка. Липсата на влага във въздуха и високите температури забъркаха експлозивен коктейл – от петък насам многобройни пожари избухват на различна места в страната.

#Испания #пожар #жега #Африка #хеликоптер #ЮНЕСКО #пожарникар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници