Гешев: Нямаме интерес да се бавим с изправянето на Ветко Арабаджиев пред съда

Гешев: Нямаме интерес да се бавим с изправянето на Ветко Арабаджиев пред съда
A A+ A++ A

Обвиненият в престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари Ветко Арабаджиев ще бъде върнат утре под конвой от Испания.

„Няма да се бавим, имаме интерес да представим максимално бързо обвиняемия пред съда, за да прецени дали да бъде задържан под стража“, заяви на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев, съобщава БГНЕС.

За съпругата на Ветко – не са приключили съответните процедури в Испания. „Шансът да приключат, по начина, по който устройват обвиняемата, т.е. Арабаджиева да остане в Испания е минимален предвид европейското законодателство“, смята Арабаджиев.

На въпрос защо са разделени семейство Арабаджиеви, Гешев обясни, че при Ветко е приключило по-бързо производството. Съответният съд в Испания е поискал допълнителна информация за Маринела.

„Това е официалната причина. Неофициалната – ангажирали са сериозна адвокатска защита и правят всичко възможно явно да се забави екстрадицията. Шансът да се случи е минимален“, прогнозира заместник-главният прокурор.

След като бъде екстрадиран в България Ветко Арабаджиев ще бъде с актуализирани обвинения. Гешев разкри, че семейство Арабаджиеви имат и втора издадена европейска заповед за арест с още обвинения. Те бяха задържани през март в Испания. Съдът запорира тяхното имущество. Съдебни заповеди за запор са издадени за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори, дялове в 7 търговски дружества, имоти в Пловдив, София и с. Свежен. В официалните регистри Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик на недвижим имот, както и на моторно превозно средство. Като физическо лице Маринела Арабаджиева също не притежава автомобил. По повод задържането на съпрузите главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че през септември прокуратурата е действала по реда на НПК. Той увери, че са предприети всички необходими действия по реда за международната правна помощ за установяване на местонахождението на Арабаджиеви.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници