Трусовете в Иран взели живота предимно на жени и деца

Трусовете в Иран взели живота предимно на жени и деца
Доброволци от Червения полумесец изнасят трупа на жертва на силните трусове, който разтърсиха Североизточен Иран на 11 август. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 306 души са загинали при двата труса, които в събота разтърсиха Северозападен Иран, като повечето от тях са жени и деца.

Ранените са 3037 души, съобщи министърът на здравеопазването Марзиех Вахид Дастджерди пред парламента, цитирана от сайта „Маджлис", на който се позовават АФП и БГНЕС.

Министърът уточни, че сред откараните тела в моргите на болниците в района има „219 жени и деца и 49 мъже" или общо 268 души.

Иранските медии съобщиха в неделя, че някои трупове били погребани на място, без да бъдат изпращани в моргите в региона.

Според Вахид Дастджерди от ранените 3037 души „2011 са получили медицинска помощ на място", а останалите са били откарани в болниците в региона.

Двата труса с магнитуд 6,3 и 6,4 според Американския геофизичен институт, разтърсиха в събота в интервал от няколко минути планинските области Варзегхан, Ахар и Херис в провинция Източен Азербайджан, намираща се в Северозападен Иран.

Според иранските сеизмолози силата на трусовете е била съответно 6,2 и 6,0 по скалата на Рихтер.

При най-кървавото земетресение през последните години в Иран загинаха 31 000 души или една четвърт от населението на град Бам през декември 2003 г.

#Иран #земетресение #Табриз #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници