„Ютарни лист": Русия изнудва Хърватия за „Южен поток"

„Ютарни лист": Русия изнудва Хърватия за „Южен поток"
Представителите на „Газпром" искали хърватското правителство да подпише договора за „Южен поток" зад гърба на Европейската комисия. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Русия изнудва Хърватия да подпише договора за „Южен поток" преди да стане член на ЕС, пише хърватският вестник „Ютарни лист".

„Хърватия е под голям натиск на „Газпром" и Кремъл да подпише междудържавния договор за газопровода, с който ще се регулират отношенията и правата около изграждането на „Южен поток", преди да стане член на ЕС," съобщава изданието, цитирано от Фокус.

„Ютарни лист" се позовава на документ на правителството в Загреб, в който се разглежда и сегашната позиция на страната за проекта.

Според изданието в документа се посочва, че представителите на „Газпром" искали хърватското правителство да подпише договора зад гърба на Европейската комисия, която била против подписаните досега междудържавни договори за „Южен поток", тъй като смята, че са в разрез с европейското законодателство.

Авторите на документа предупреждавали правителството да бъде внимателно при подписването на договорите, тъй като преди присъединяването си в ЕС страната трябва да променя цялото законодателство, което не е в съзвучие с европейското.

Според тях, ако правителството се поддаде на руския натиск, това би могло да отложи планираното присъединяване към ЕС.

#Русия #Хърватия #ЕС #„Южен поток" #договор #„Газпром" #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници