Фидел Кастро става на 86

Фидел Кастро става на 86
Бащата на кубинската революция се появи пред публика през март, когато се срещна с папа Бенедикт XVI при визитата на главата на Римокатолическата църква в карибската държава. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Фидел Кастро, който ръководи Куба половин век и стана известен в цял свят в десетилетията на Студената война заради сблъсъците си със САЩ, празнува 86-ия си рожден ден далеч от светлините на прожекторите.

Официално няма планове за публично честване на рождения ден на някогашния „главнокомандващ" на комунистическата държава, който стриктно контролираше обществения живот в страната от януари 1959 г. до здравословните си проблеми през 2006 г., когато делегира правомощията си на своя брат Раул Кастро, предават АФП и БГНЕС.

Днес младежки организации планират да отбележат не годишнината от рождението на Фидел Кастро, а тази на Рене Гонсалес - един от петимата кубински тайни агенти, които се намират в затвор в САЩ и се смятат за „герои на войната срещу терора" в родината си.

Като знак за новите времена Идалис Ортис, която спечели първата олимпийска титла по джудо за Куба от 12 години насам, благодари на семейството, приятелите си и на Раул Кастро, преди да спомене бившия президент.

От месеци Фидел Кастро избягва публичните прояви. Бащата на кубинската революция се появи пред публика през март, когато се срещна с папа Бенедикт XVI при визитата на главата на Римокатолическата църква в карибската държава.

Дългогодишният лидер намали и някога многобройните си публикации. Дългите му „размишления", които до днес са 398, някога редовно бяха публикувани в държавните медии и четени изцяло по държавните телевизии.

Сега той пише само няколко реда на всеки няколко месеца по теми, които смущават дори най-лоялните му поддръжници.

Докато преди Фидел Кастро пишеше по теми от международна значимост като околната среда и ядрената война, сега той хвали достойнствата на богатия на протеини тропически храст моринга. Последната му публикация излезе на 19 юни.

Кубинците, много от които открито се обявяват за „фиделисти", макар че критикуват недостатъците на комунистическия режим, смятат, че бившият лидер прекарва времето си в пенсия в дома си в Западна Хавана, като пише мемоарите си и понякога приема чужди дипломати.

През март Рикардо Аларкон, председател на кубинското Национално събрание и един от най-високопоставените представители на единствената комунистическа държава в Северна и Южна Америка, заяви, че Фидел Кастро редовно е консултиран по важни въпроси „със стратегическа значимост".

Това твърдение кара кубинците да смятат, че Фидел Кастро все още оказва влияние върху брат си Раул, който призова за реформи и „промяна на манталитета" при представянето на плана си за икономически растеж.

#Фидел Кастро #Раул Кастро #Куба #САЩ #рожден ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници