Болниците в Иран препълнени с пострадали от земетресенията

Болниците в Иран препълнени с пострадали от земетресенията
Жена рови руините на някогашния си дом в село край град Варзакан в Северозападен Иран, който беше разтресен от две силни земетресения на 11 август. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Препълнени болници в Северозападен Иран се борят да се справят с хилядите пострадали от двата силни земни труса, които отнеха живота на почти 300 души и нанесоха значителни разрушения в събота.

Хиляди души са намерили подслон в саморъчно направени лагери или спят в паркове поради страх от нови трусове, предаде БТА.

Две силни земетресения с магнитуд съответно 6,2 и 6,0 по скалата на Рихтер разлюляха Северозападен Иран в събота. Епицентърът на трусовете беше на 60 км от град Табриз, чието население е около 1,5 млн. души.

Лекарите в Табриз, Ардабил и други градове работят усилено, а пътищата към градовете са задръстени от движение, тъй като хора прекарват свои ранени близки от околните села. Пред болниците се вият дълги опашки.

Най-тежко пострадали и с най-много жертви изглежда са селата около градовете Ахар, Варзаган и Харес.

В пострадалите райони бяха изпратени близо 100 линейки и 1100 работници на Червения полумесец и бяха осигурени 44 пакета с храни и 5600 палатки. Около 36 000 души са настанени във временни подслони.

САЩ, Русия, Турция и други страни изразиха съпричастност и заявиха, че са готови да окажат подкрепа, но засега Иран не е поискал международна помощ.

#Иран #земетресение #Табриз #САЩ #Русия #Турция #международна помощ #Червен полумесец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници