Отменя се допълнителният имотен данък в курортите, реши парламентът

Отменя се допълнителният имотен данък в курортите, реши парламентът
A A+ A++ A

Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април. 

Всички жители на общините, в които има национални курорти и, които са платили авансово данъка за 2019 година и са ползвали отстъпка от 5% с промените в Закона за местните данъци и такси, общините ще трябва да върнат разликата или да уведомят гражданите, дали са съгласни тя да бъде използвана за други вземания. Председателят на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова разясни, какво са длъжни да правят общините и гражданите, за да бъде коректно върната сумата. 

Промените в спешен порядък в Закона за местните данъци и такси  идват след решението на Конституционния съд, съгласно което по-високите налози в курортите водят до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. Досегашните текстове предвиждаха имотите в курортни населени места, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, да се облагат с по-висок местен данък.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници