Русия тръгва към Париж 200 г. след победата над Наполеон

Русия тръгва към Париж 200 г. след победата над Наполеон
21 руски казаци се отправиха на конен поход към Париж по пътя на руската армия през 1812-1814 г., след победата над нахлулия в Руската империя френски император Наполеон Бонапарт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руски казаци на коне започнаха в неделя двумесечен мирен поход към Париж по повод двестагодишнината от победата над Наполеон в момент, когато Кремъл се стреми да засили глобалните позиции на Русия.

23-ма казаци ще пресъздадат похода на руската армия към Париж между 1812 и 1814 г., преминавайки през Беларус, Полша, Литва, Германия и Франция. Той е част от държавните чествания на годишнината, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Походът тръгна от мемориалния парк Поклонная гора в западната част на Москва и се очаква да приключи на 19 октомври във Фонтенбло, където победеният френски император абдикира през 1814 г.

АФП отбелязва, че руският президент Владимир Путин, който започна третия си мандат в Кремъл през май, многократно обещаваше да засили могъществото на Русия на световната сцена и се позова на патриотичните чувства на руснаците.

В емблематична реч от предизборната кампания през февруари Путин говори за основната битка през 1812 г. при Бородино край Москва, когато Русия отблъсква Наполеон. Той заяви, че победата на руснаците е записана в "генетичния им код" и те няма да позволят на чужденците да се месят във вътрешните работи на страната.

Организаторите на конния поход заявиха, че той в никакъв случай не носи политическо послание. "Това събитие трябва да се превърне в символ на солидарност на народите в Европа, които са свързани не само чрез икономически интереси, но също и с обща история и култура", се казва в съобщението им.

Походът ще премине през беларуската столица Минск, град Каунас в Литва, полската столица Варшава, Лайпциг в Германия и френския град Нанси. Организаторите заявиха, че жителите на тези градове ще могат да наблюдават песни и танци, изпълнени от обновения Александровски ансамбъл на Червената армия. Те ще се насладят и на конни номера, изпълнени от представители на Кремълското училище по езда.

Говорителка на Федералната митническа служба, която помогнала за организирането на събитието, съобщи, че походът е финансиран с дарения, идващи от компании и частни лица.

#Москва #1812 #поход #Париж #Русия #император #Беларус #Полша #Литва #Германия #Франция #Минск #Варшава #Лайпциг #Нанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници