НПО: ТИМ упражнява натиск върху варненски журналисти

НПО: ТИМ упражнява натиск върху варненски журналисти
На снимката: журналистът Спас Спасов. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

Асоциацията на европейските журналисти разполага с данни за натиск върху журналисти от страна на варненската групировка ТИМ, обяви в неделя Иван Радев от управителния съвет на организацията.

Радев коментира в неделя по БНР случая с варненския журналист Спас Спасов, който се занимава с проблемите на Морската градина и това, че много журналисти не са се застъпили за него.

Преди няколко дни Спасов получи „подарък" - книгата "Изкуството на войната" с послание, изтълкувано като заплаха, от Марин Митев, един от основателите и лидерите на ТИМ.

„Надявам, че господин Спасов ще подаде жалба до компетентните органи и да разгледат този "подарък" - заплаха. Ние като асоциация призоваваме властите да се отнесат максимално отговорно по случая", заяви Радев.

Според Асоциацията на европейските журналисти властите биха могли да започнат проверка и за търговия с влияние, за рекет, за изнудване на журналисти, тъй като от асоциацията разполагат с данни за натиск върху много варненски журналисти.

"Имаме косвени данни, че върху част от варненските журналисти се оказва определен натиск", каза още той.

АСЖ вече призова държавните органи да разследват случая с "подаръка" на ТИМ за Спас Спасов.

„Има и друг пример за натиск върху журналистката Лидия Павлова от Дупница, чиято кола беше запалена в края на май. Научихме, че разследването е прекратено, тъй като не може да се установи извършителя. Натискът от журналистите при градовете, различни от София, е по-голям, каза Радев. Недопустимо е в една страна член на ЕС властите да вдигат ръце и да приключат разследването, защото не могат да открият извършителя. Организацията SЕЕMO от Виена много активно следи и двата случая – със Спас Спасов и с Лидия Павлова", обясни журналистът.

Според Радев гражданите трябва да оказват натиск върху институциите и медиите. Има няколко случая, в които гражданите карат институциите да действат – последните случаи са с Орлов мост и с Морската градина във Варна, посочи той.

Според него състоянието на журналистическата гилдия в България е доста странно.

„Има няколко издателски групи, които водят война помежду си и за съжаление повечето журналисти защитават интересите на издателите, заяви Радев, който е на мнение, че в България за журналистическа солидарност трудно може да се говори.

#Спас Спасов #ТИМ #Марин Митев #„Дневник" #„Капитал" #Алея първа #Варна #Изкуството на войната #Иво Прокопиев #Икономедия #„Холдинг Варна" #„Химимпорт" #Иван Радев #АСЖ #Асоциация на европейските журналисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници