Работодателите заявяват позиции за инвалиди от 15 април

Работодателите заявяват позиции за инвалиди от 15 април
A A+ A++ A

Работодателите ще започнат да заявяват свобони позиции във фирмите си, които са предназначени за инвалиди, от 15 април, съобщават от Агенцията по заетостта. Крайният срок е 2 юли. От следващата година пък това ще трябва да се изпълнява в първите 3 месеца от годината.

Фирмите с 50 до 99 служители ще трябва да предвидят позиция за поне един човек с увреждане, а тези с над 100 работници - 2% от средносписъчния състав. Това е следствие от приетия в края на миналата година Закон за хората с увреждания. За да изпълнят необхдимите квоти компаниите трябва да подадат уведомление до Агенцията по заетостта за броя на инвалидите, които възнамерява да наеме. Документите се подават до съответното бюро по труда, на чиято територия е седалището на фирмата. След това се попълва заявка-спецификация за свободното работно място, като образецът й може да бъде изтеглен от електронната страница на Агенцията по заетостта. Тя може да бъде подадена и онлайн.

Освен това при промяна на обстоятелствата, вписани в уведомлението, работодателите са длъжни в едномесечен срок от настъпване на промяната да подадат ново с актуални данни. При неизпълнение на квотата фирмите ще внасят 30% от минималната заплата в специално създаден фонд. Освободени от наемането на инвалиди ще бъдат компаниите, чието производство не позволява дейността да бъде извършвана от човек с увреждане. Фирмата няма да подлежи на санкция и ако бюрата по труда не могат да насочат към тях никого. Освен това е предвидено изпълнението на квотния принцип да може да бъде осъществено чрез алтернативни мерки - закупуване от страна на предприятието на специализирани стоки и услуги, произведени от хората с увреждания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници