Brexit в петък се отлага, удължават срока

Brexit в петък се отлага, удължават срока
A A+ A++ A

Wеликобритания няма да напусне ЕС и в петък, след като оставащите в Съюза страни се изказаха днес благосклонно за даване на нова отсрочка на британското правителство да ратифицира споразумението за излизане.

Според даденото от европейските лидери на 21 март удължение Обединеното кралство трябваше да престане да бъде част от ЕС в 1 ч. след полунощ българско време на 12 април.

Според румънския министър по европейските въпроси Гьорге Киамба, който председателства днес в Люксембург заседанието на европейските и външни министри от 27-те държави, оставащи в ЕС, готовността на Тереза Мей да организира избори за Европейски парламент в Обединеното кралство и започналите политически разговори между управляващи и опозиция в Лондон са нови моменти, които могат да бъдат основание за даване на отсрочка.
Каква ще е нейната продължителност обаче ще решат лидерите на ЕС утре вечер в Брюксел на извънредна среща за Brexit.


“Срокът на удължаването трябва да служи за постигане на цел”, заяви главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, който брифира министрите.

Той добави, че “всички правим възможното да дадем последен шанс на Великобритания да се оттегли с правила”, но в същото време подчерта, че “ЕС се нуждае от план, от пътна карта от Великобритания, за да може да вземе своите решения”.

Френският европейски министър Амели де Моншалин заяви, че отсрочката не може да е автоматична и Лондон трябва да даде гаранции за действията си по време на отлагането.

Външните министри на Холандия и Люксембург обаче заявиха, че ще направят всичко възможно да дадат повече време на британското правителство да намери мнозинство за потвърждение на сделката за напускане с ЕС, която предвижда преходен период до 2021 г., през който европейското законодателство ще продължи да действа във Великобритания. На същото мнение е и Ирландия.

“От интерес за Холандия е да бъде избегнат твърд Brexit и ако за това е нужно повече време, ще го дадем”, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

А люксембурският му колега Жан Аселборн дори предвиди, че Brexit няма да се състои и на 22 май - втората дата, дадена от ЕС при първото искане за отсрочка.

Миналата седмица Тереза Мей поднови молбата си излизането на Великобритания да стане от 1 юли. То беше отхвърлено от европейските лидери през март. Те дадоха два варианта на Лондон - отлагане от 29 март на 12 април или до 22 май, ако дотогава британският парламент ратифицира споразумението за напускане, договорено между ЕС и британското правителство.

Утре вечер европейските лидери ще изслушат новото предложение на Тереза Мей и ще трябва да вземат единодушно решението за срока на втората отсрочка.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници