Ислямистка секта живее 8 етажа под земята, децата не виждали слънцето

Ислямистка секта живее 8 етажа под земята, децата не виждали слънцето
С течение на времето се родили деца, които също живеели в студените подземия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Татарстан задържаха 83-годишен бивш имам, основал секта, чиито членове, сред които и деца, от години живеят в килии осем етажа под земята.

Самообявилият се за пророк Файзрахман Сатаров получил видение от Бог, че трябва да изгради ислямски халифат, предаде БТА, позовавайки се на АП

Копаенето започнало и скоро 70-те му последователи се преместили в тесни катакомби без осветление, отопление и вентилация в покрайнините на град Казан.

С течение на времето се родили деца, които също живеели в студените подземия.

При проверка на властите в руската република преди седмица изпод земята били извадени 27 деца и младежи от 1 до 17 години, които никога не били напускали „дома си", не виждали дневна светлина, не ходили на училище, нито на лекар.

Прокурорите твърдят, че някои от тях са живели там повече от десетилетие, предаде Би Би Си.

Децата са прегледани в местни болници и на първо време ще бъдат настанени в сиропиталище. Те изглеждат хранени, но са мръсни, каза педиатърът Татяна Мороз в репортаж по телевизията.

Полицията издирвала местонахождението на сектата по разследване на неотдавнашното убийство на висш татарстански мюсюлмански духовник, за което местните власти обвиняват нароилите се в богатата на петрол република радикални ислямистки групировки.

Според руския сайт „Ислам нюз" 83-годишният лидер на сектата Файзрахман Сатаров, бивш имам в съседната република Башкирия, се обявява за ислямски пророк през 60-те години на миналия век. Тогава видял искра, хвърлена от преминаващ наблизо тролейбус, и я приел за знак от Бог.

Сектата, наречена фаизрахманизъм, не признава руските закони или върховенството на мюсюлманските лидери в Татарстан.

Файзрахман Сатаров наредил на последователите си „муамин" (от арабската дума за „вярващ"), да живеят в килии, които издълбали под триетажна сграда.

На малцина от членовете на общността било разрешено да напускат подземията, за да работят като търговци на местен пазар, съобщиха руски медии.

Триетажната сграда с площ 700 кв. м и осем равнища под земята е построена незаконно и ще бъде разрушена, посочи татарстанската полиция пред местни медии.

Файзрахман Сатаров, обявил се за пророк в разрез с принципите на исляма, е обвинен в престъпно нехайство, каза зам.-прокурорът на татарстанската столица Казан Ирина Петрова. Няма арестувани членове на сектата, добави тя.

Родителите са обвинени в тормоз над деца. Според руското законодателство обвинението в посегателство над деца не води непременно до арест или затвор.

Файзрахман Сатаров има последователи в няколко други града в Татарстан и в други републики по река Волга, твърдят местни медии.

#Татарстан #секта #Казан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници