Шведският външен министър заподозрян, че подкрепил Русия в имотна сделка

Шведският външен министър заподозрян, че подкрепил Русия в имотна сделка
На 27 юли Карл Билд писал до Агенцията по вземанията, че продажбата ще навреди на шведско-руските отношения. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Шведският външен министър Карл Билд е заподозрян в намеса в полза на Русия във връзка със сделка с имот в Стокхолм, обяви парламентарна комисия, натоварена да следи работата на правителството.

„Получихме искане да проучим действията на министъра на външните работи в процедурата по продажбата от страна на шведската Агенция по вземанията на сграда, намираща се близо до Стокхолм и собственост на Русия," каза говорителката на комисията Ан Шарлоте Брагшьо цитирана от АФП и БТА.

Искането е отправено от председателката на Партията на зелените, Оса Ромсон, която обвинява Карл Билд в „министерска намеса", след като той се намесил в процедурата по продажбата в полза на Русия.

В блога си шефът на шведската дипломация подкрепи искането. Аферата изправя един срещу друг Русия и германския бизнесмен Франц Зеделмайер, чиято фирма в Санкт Петербург беше експроприирана в средата на 90-те години на миналия век от руската държава.

Експроприацията беше отнесена пред арбитражния съд в Стокхолм, който през 1998 г. я обяви за незаконна, обясни пред АФП Франц Зеделмайер.

Русия беше осъдена да плати 30 млн. крони (3,6 млн. Евро) плюс разходите по делото, която прави общо около 40 млн. крони.

Руската страна обаче отказа да плати и през 2003 г. случаят беше отнесен към Агенцията по вземанията, която беше принудена да конфискува сграда в предградие на Стокхолм, за да плати задължението на руската държава.

Съгласно решението на шведския Върховен съд от 1 юли 2011 г. не съществуват никакви препятствия за извършване на продажбата. На 27 юли Карл Билд писал до Агенцията по вземанията, че продажбата ще навреди на шведско-руските отношения.

„Той направи това за Русия," възмущава се Франц Зеделмайер.

Продажбата на имота е планирана за 7 септември. Парламентарната комисия ще разгледа искането през пролетта на 2013 г.

#Карл Билд #Швеция #Русия #Стокхолм #Санкт Петербург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници