Сурови глоби за ловците нарушители през новия ловен сезон

Сурови глоби за ловците нарушители през новия ловен сезон
Строго ще се следи за спазването на разпоредбите на Закона за лова и опазването на дивеча и на правилника за прилагането на закона по време на ловните излети. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сурови глоби очакват ловците, които не спазват правилата за алкохол, облекло и боеприпаси през новия ловен сезон, обявиха от Изпълнителната агенция по горите.

Строго ще се следи за спазването на разпоредбите на Закона за лова и опазването на дивеча и на правилника за прилагането на закона по време на ловните излети.

Служители на Изпълнителната агенция по горите, на държавните горски предприятия и на МВР започват масирани проверки във връзка с предстоящото откриване на новия ловен сезон, съобщиха от агенцията.

От 100 до 500 лв. е глобата за ловци, участващи в групов лов на дива свиня и дребен дивеч, които не са с облекло с ярък сигнален цвят.

Също така между 200 и 2000 лв. ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол преди приключването на лова - санкцията се отнася за случаите, когато наличието на алкохол в кръвта е над 0,5 промила или са били употребени наркотични и упойващи вещества.

Ако същото нарушение се направи отново в срок до една година от влизането в сила на наказателно постановление, глобата се увеличава от 3000 до 5000 лв.

Забранява се използването на сачми с диаметър над 6 мм при групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие. При този вид лов се разрешава употребата само на боеприпаси, тип „куршум".

Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при ловните излети. Санкцията за неспазване на разпоредбата е от 200 до 2000 лв.

Със заповед на изпълнителния директор на ИАГ ловният сезон на пъдпъдъци и гургулици, на гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 11 август.

#лов #ловен сезон #Изпълнителна агенция по горите #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници