Пращат инфо за глобите вече и по вайбър

Пращат инфо за глобите вече и по вайбър

МВР

A A+ A++ A

От 2 седмици по вайбър идват глобите за скорост. Те се изпращат и с есемес, и по мейла.

Уведомяването става чрез Системата за сигурно електронно връчване. Целта на нововъведението, по което работиха съвместно Министерството на електронното управление и МВР, бе да бъде осигурен бърз канал, по който максимално много шофьори да бъдат уведомявани, когато имат наложена електронна глоба. То не се води връчване. Затова в съобщението пише какво е нарушението, кога е станало, както и каква сума дължи човек и връзка към портала за сигурно електронно връчване. Има и линк за заплащане.

Снимка: 24 часа

Другите варианти за получаване на глобата са лично срещу подпис или през портала на МВР за електронни административни услуги, както и по пощата – с препоръчано писмо с обратна разписка.

В момента известията получават само хора, чийто мейл и/или телефон са записани в МВР. Другите няма да бъдат карани да ходят да ги попълват. Това ще става постепенно. За целта данните ще се искат, когато човек отиде да си смени личната карта например.

До нововъведението се стигна заради огромните проценти невръчени глоби и наказателни постановления. Например за м.г. това са 527 056 фиша за скорост от 1 542 532 издадени и 52 030 наказателни постановления. Промяната бе поискана от премиера акад. Николай Денков. МВР изгради системата за 3 месеца. От ведомството обаче се забавиха с пускането. Тя трябваше да тръгне на 1 октомври. Вместо това системата заработи на 15 октомври. Засега тя уведомява единствено за извършени след пускането ѝ нарушения. Работи се по това да може да праща уведомления и за стари глоби. Засега обаче от вътрешното министерство не се ангажират със срокове, но са категорични, че няма да е до края на 2023-а. Целта е, когато тръгне, системата първо да уведоми за заснемания от преди 2 години - максималната давност на невръчена глоба е 3 години, пише 24часа.


#глоби #вайбър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници