Брюксел ще предложи 12 месечно отлагане на Брекзит

Брюксел ще предложи 12 месечно отлагане на Брекзит
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага на Обединеното кралство 12-месечно „гъвкаво“ отлагане на Брекзит, според високопоставен източник в ЕС. Днес във Великобритания продължават преговорите между Консервативната и Лейбъристката партия за намиране на изход от кризата около Брекзит.

Туск е заявил, че е намерил отговор преди срещата на високо равнище на 12 април. По-рано Брюксел обяви, че Великобритания трябва до 12 април да каже дали ще участва в изборите за Европейски парламент, в противен случай по-дългото отлагане на Брекзит може да се окаже невъзможно.

Според високопоставен източник от Брюксел Туск смята, че предложеното от него 12-месечно отлагане елиминира възможността Великобритания постоянно да иска отлагане на напускането си.

Междувременно в Лондон продължават партийните преговори за постигане на приемливо споразумение за Брекзит. Главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс предупреди партиите, че ако не успеят да се договорят, отлагането трябва да е за по-дълго време.

Твърди се, че консерваторите и лейбъристите гледат напълно сериозно на намирането на компромис и Брекзит фигурира в манифестите и на двете партии, но вековните политически различия са пречка за постигане на съгласие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници