Президентът: Имаме проблем с доверието в държавността

Президентът: Имаме проблем с доверието в държавността
A A+ A++ A

Имаме проблем с доверието в държавността, важно е органите, които следят за наличие на корупция, да бъдат пример за чистота. Снел съм доверието от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това обяви президентът Румен Радев по повод поредната серия от събития покрай скандалите с евтините апартаменти на висши държавници и магистрати.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов призова всички, замесени в "апартаментгейт" да подадат оставка или да излязат в отпуск, а след като започна и проверка и от прокуратурата, Пламен Георгиев наистина излезе в отпуск.

"Имаме проблем. Той е сериозен. Това е проблем на доверието в държавността и както виждате как реагират партиите в момента – с оставките те казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата. Ако искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава, който се е отклонил от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона. Това е моето категорично мнение", заяви Румен Радев след срещата си президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

За 8 април той свика Консултативен съвет по националната сигурност, а темата му е именно корупцията по високите етажи на властта.

"Въпросът е не на този съвет само да разглеждаме какви мерки да бъдат прилагани в това отношение, въпросът е да отиваме много по-дълбоко. Това, за което винаги съм настоявал - не да вземаме мерки спрямо нарушителите само, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички. Корупцията трябва да се бори с всички възможни условия и механизми. И много е важно органите, които точно следят, правоохранителните органи за наличие на борба с корупцията, да бъдат пример за чистота. Аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи. Без здрава съдебна система, нямаме правова и просперираща държава", допълни държавният глава.

Конкретно за Пламен Георгиев той коментира:

"С писмата и исканията за докладите, които изисквам за КСНС, на практика – да, съм снел доверието от председателя на Антикорупционната комисия. Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Считаме, че така е редно, докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде най-малкото встрани".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници