Сирийските бежанци достигнаха 150 000

Сирийските бежанци достигнаха 150 000
Все повече сирийски цивилни бягат от бойните действия, особено от тези в Алепо. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на бежанците от Сирия, регистрирани в четирите съседни страни, е достигнал 150 000, сочат данните на ООН.

50 227 души са избягали в Турция, като само тази седмица там са потърсили убежище 6 000 сирийци, предаде „Ройтерс", цитирана от БГНЕС.

45 869 сирийски бежанци са регистрирани в Йордания, 36 841 – в Ливан и 13 587 – в Ирак, където от 18 юли досега са се завърнали и 23 228 иракчани.

Все повече сирийски цивилни бягат от бойните действия, особено от тези в Алепо.

Според данни на ООН обаче в някои от страните има още много бежанци, които не са регистрирани, обясни говорителят на върховния комисар за бежанците Адриан Едуардс.

От началото на месеца се наблюдава остър ръст на броя на пристигащите в Турция сирийци, докато в останалите близки държави потоците са приблизително постоянни и се увеличават плавно, каза Едуардс.

Причината за това са ожесточените боеве в град Алепо, който е най-близко до турската граница. През последните дни правителствената армия изтласка бунтовниците от няколко стратегически квартала, но схватките продължават.

Малък брой бежанци са отишли в други страни, сред които Алжир, Египет, Мароко и в областта на река Марица в Гърция, която граничи с Турция, но числата там са несравними с изброените по-горе.

#Сирия #бежанци #Турция #Йордания #Ливан #Ирак #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници