Мария Габриел счита за нормално бъдещо обединение с Елена Йончева по важни теми

Мария Габриел счита за нормално бъдещо обединение с Елена Йончева по важни теми
A A+ A++ A

В интервю за „Хоризонт“ еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел призова за обединение на всички политически сили по дебата за Европа преди европейските избори. Тя определи като нормално евентуално бъдещо обединение между нея и водача на листата на БСП Елена Йончева по важни за България теми.

„Съвсем нормално го виждам това. Аз с колегите ми от другите политически групи по време на 8-годишния ми опит в Европейския парламент, това съм видяла. Разликата да те вземат насериозно, да имаш тежест, да можеш да преговаряш, да можеш да налагаш свои позиции, когато зад теб има силата на обединението. Това е факт, това сме правили и с колегата ми Илияна Йотова, когато беше председател на делегацията, и с Фелиз Хюсменова. Уникално е като послание, защото това послание означава и към всички останали, ние сме сила, ние можем да имаме своето влияние“, каза еврокомисарят Мария Габриел.

На въпрос как се отразява сагата с апартаментите на предизборната кампания на ГЕРБ, тя отговори така:

„В ГЕРБ сме приели за стандарт носенето на отговорност. Имаме време до изборите да се мобилизираме, да направим положителна кампания. Най-голямото ми желание е тази кампания да запази европейския си облик. Европа е на кръстопът и е в изключително трудна ситуацията. Сега е моментът да се състои един дебат за това каква Европа искаме – силна, суверенна, сигурна?“.

Мария Габриел подчерта, че трябва да изберем пътя на ясно дефиниране на цели, примери и диалог. „Нека по време на тази кампания дефинираме един определен брой теми, по които всички ще се ангажираме да защитаваме интереса на България в следващия ЕП. Разбира се, ще имаме своите различия, но те не би трябвало да ни пречат в България да зададем тон, че България може да бъде обединител за каузи в Европа“.

Евродепутатът коментира и темата за фалшивите новини: „Фалшивите новини се разпространяват в невероятни размери. Защо да не помислим за предложението - да има възможност да се коригира фалшивата новина и да достигне до тези, които са я прочели в случаите, когато тя е надвишила над 10 хил. виждания. В момента има много голяма видимост на фалшивите новини. Когато има корекция, опровержение, то не получава същата видимост“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници