Намаляват приема в университетите

Намаляват приема в университетите
A A+ A++ A

Намалява план-приемът в университетите у нас. Това обяви днес образователният  министър Красимир Вълчев. Във ВУЗ-овете през 2019 г. ще бъдат приети около 54 хил. студенти, в това число влизат местата за магистри и докторанти.

Сметката показва, че в сравнение с 2018 г. – местата ще бъдат с 2700 по-малко. Приоритетни остават инженерните специалности в техническите направления и  в природните науки.

От МОН заявиха, че мярката се налага заради разминаване между броя на нужните специалисти и приетите студенти.

„Обществената загуба ще бъде много по-голяма, ако не осигурим специалисти. Броят на завършващи ученици е един и същ, ние не можем да го променим. Трябва да направим така, че да насочим по-голямата част от тях към инженерно-техническите професионални направления”, каза образователният министър.

За първи път през следващата година учениците в X клас ще полагат изпит за завършване на първи гимназиален етап. Удостоверението за него ще включва оценките от 8 клас до 10 клас.

Абитуриентите през 2021 г. ще получат първите дипломи за Средно образование, по новата система на обучение – в тях ще бъдат вписани оценките от 11 клас и 12 клас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници