Актрисата Пламена Божилова: Британската актьорска школа е базирана на традицията, американската - на свободата

Актрисата Пламена Божилова: Британската актьорска школа е базирана на традицията, американската - на свободата
A A+ A++ A

Интервю на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) с Пламена Божилова, млада българска актриса, живееща и работеща в Лондон.


Какво Ви насочи към актьорска кариера? И кое Ви отведе към такава кариера в чужбина вместо в българския театър и кино?

Винаги е било моя мечта и тъй-като съм учила в Англия беше естествено да продължа там, а не в България. Пазарът тук е огромен и предлага толкова много възможностти, които исках да проуча.

Това, че сте българка предимство или недостатък в актьорската професия в чужбина, която сте избрали?

Може да бъде и двете. Мисля, че в началото играеш роли на базата на това как изглеждаш, и с времето и опита се доказваш че можеш да играеш и други роли.

Ако аз имах твърде специфични черти и силен акцент тогава щях да бъда ограничена откъм възможни роли. Ако умееш да играеш британка, американка, италянка и т.н тогава си по-разнообразен и възможностите ти в кариера се удвояват.

За мен лично мисля че е преимущество, защото когато е нужно мога да добавя екзотиката на чужденката и ако трябва да играя англичанка или американка.

Образованието Ви като актриса е и от Великобритания, и от САЩ. По какво се различават британския и американския подход в това отношение?

Мисля че британското обучение е базирано на традицията – Шекспир и тн. Невероятна школа, която обогатява езика ти и изключително цени формата и израза. Американската школа е свободна. Тя се концентрира върху свободата на самия актьор да изразява емоциите си по автентичен начин.

Всички велики актьори имат учители и ментори – дори Ал Пачино – той е с един и същ учител от 35 години. Ето и още една разлика - те знаят че дипломата не значи нищо! За да бъдеш най-добрият трябва постоянно да учиш. Голяма фенка съм и на двете, но американската школа определено повече ми допада.

Кое предпочитате – театъра или киното?

Различни са. И двете изискват непоколебима концентрация и внимание към момента, но технически имат различни изисквания. Като дете, бях абсолютно вманиачена на тема филми и продължавам да ги обожавам, но театъра ми дава нещо друго – дава ми този миг, който никога няма да се повтори.

Какво е необходимо на един млад актьор или актриса, за да успее във Великобритания или САЩ в днешни дни? (Ако перефразирам въпроса – различно ли от кариерата на Джоуи в сериала „Приятели", например?)

Хаха, мисля, че представата на Джоуи беше доста романтична и не дотам ефективна.

Актьорът днес трябва да бъде готов във всеки един момент. Тренираш, пееш, танцуваш и дори и да не си професионалист във всяко едно от тях, го правиш, за да можеш да контролираш гласа и тялото си.

Готов си да скочиш, да поемеш рискове, да правиш собствените си филми, да създаваш собствените си възможностти и да не се предаваш, защото конкуренцията е жестока. Индустрията се е променила и продължава да се променя всеки ден. Като актьор трябва да се научиш да бъдеш в крачка с промените.

В какви продукции участвате в момента? И съответно какви са целите и амбиците Ви?

В момента се подготвям за нов филм и скоро заминавам за Филмовия Фестивал в Иския, едно от големите събития това лято. Амбицията ми е да играя във филми и може би някой ден да ги правя.

Искате ли да участвате във български театрални и кино проекти?

Разбира се! Много бих искала и в момента в който се появи подходящия проект, ще го направя.

Питали ли са Ви за България във връзка с професията Ви?

Ако трябва да бъда честна, не досега. Надявам се, че в бъдеще ще ме питат.

ТОВА ИНТЕРВЮ НА АНГЛИЙСКИ

#актриса #актьор #Великобритания #САЩ #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »