206185 статии       |       408 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6807| EUR 1.95583| GBP 2.32036|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Мария Габриел: Отчитаме неоспорим напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

20 март 2019, сряда / 16:33; Коментари: 0
Send to Kindle
Мария Габриел: Отчитаме неоспорим напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Българският еврокомисар Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг представиха 18-ия доклад за сигурността, който дава яснота по отношение на постигнатите резултати и оставащите предизвикателства. Текстът включва и предложенията в областта на киберсигурността и борбата с дезинформацията онлайн. Публикуването на документа става по същото време, по което излиза и третият доклад за напредъка на  платформите по приложение на мерките залегнали в кода за добри практики.

Платформите потвърдиха, че техните инструменти даващи по-голяма прозрачност на политическите реклами ще бъдат в действие преди европейските избори, каза Комисар Габриел и уточни, че очаква предоставяне на допълнителни данни, като например възможността за архивиране на информация с политически характер.

„Това е конкретен и важен напредък и ще помогне на гражданите да бъдат информирани гласоподаватели по време на изборите. Но също така ще позволи на наблюдателите, журналисти, изследователи и проверители на факти да вършат тяхната работа по-добре“, заяви още Мария Габриел.

Въпреки позитивния напредък са необходими допълнителни действия в няколко ключови направления, отбеляза европейския комисар.

„Необходима е по-систематична информация за  мерките касаещи контрола върху позиционирането на рекламите, както и за ефективността на предприетите мерки срещу ботовете и фалшивите акаунти. Платформите трябва да дадат на  изследователите и на проверителите на факти достъп до информацията от публичните си страници, стриймването на живо и други услуги. Това е изключително важно. За съжаление, последният пример е от преди дни с трагичните събития в Нова Зеландия, посочи Мария Габриел. Тя настоя платформите да предоставят информация и за премахнати фалшиви акаунти.

„Такъв достъп е необходим, за да имаме цялостна и независима картина на дезинформацията, отчитаща бъдещите насоки на развитие и тенденции. Трябва да сме сигурни, че инструментите, които са разработени и приложени от платформите, са достъпни във всичките 28 страни членки, а не само в част от тях, категоричен бе българският еврокомисар. Тя призова платформите за удвояване на усилията им и да предоставят списък с индикатори, които да измерват напредъка в работата им по приложение на кода за добри практики.

Включването на повече организации, които да прилагат мерките за борба с дезинформацията, ще бъде ключов елемент от успеха на кодекса, подчерта Мария Габриел и прикани платформите да привлекат повече компании, които да се ангажират с кода.

„Заплахите за вмешателство в обществения дебат и манипулиране на изборите са по-реални от всякога. Необходими са координирани усилия  и обмен на информация между всички страни членки, както и използването на системата за ранно предупреждения, ако искаме да сме успешни срещу кибер заплахите и дезинформацията онлайн“, заключи Мария Габриел.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: