Голям пожар в сърцето на свещения Атон, евакуират хора

Голям пожар в сърцето на свещения Атон, евакуират хора
Около 25 пожарникарски екипа се борят с огъня, който избухна в сряда в сърцето на Атон. Пет самолета и два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Горски пожар се разрази близо до манастирския комплекс на полуостров Атон и бързо се разпространи към съседния град Урануполи.

Гръцките власти наредиха евакуирането на млади семейства и на възрастни хора, съобщиха пожарникари, цитирани от АФП и БГНЕС.

Кметът на град Урануполи „нареди на семействата с деца и на възрастните хора да напуснат града заради силните ветрове от 39-49 км/ч, които раздухаха пожара", съобщи противопожарната служба.

Някои туристи също започнали да напускат района, където има шест хотела, въпреки че не са били помолени да се евакуират, съобщи местната полиция.

„Ветровете са силни и променят посоката си, което затруднява овладяването на пожара," заяви Николаос Цонгас, говорител на противопожарната служба.

Урануполи е известен като вратата към Атон, който може да се посещава само от мъже, получили специално разрешително за влизане.

Около 25 пожарникарски екипа се борят с огъня, който избухна в сряда в сърцето на Атон. Пет самолета и два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара.

Огънят пламнал сърцето на Атон, където се намират около 20 гръцки православни манастира. Те не са пряко заплашени от пламъците, успокоиха пожарникарите.

#Атон #Гърция #пожар #манастирски комплекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници